Destination Kyiv [22]: Fusedmarc, Litouwen

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Litouwen.

Tegenwoordig scoort het Eurovisie Songfestival meer dan behoorlijk in Litouwen, maar dat was een tijd anders. In 1994 debuteerde het land en eindigde het meteen laatste met nul punten. De kritiek was zo groot dat de omroep zich vijf jaar terugtrok. In 2006 eindigde LT United zesde, tot op heden hun beste resultaat. Vorig jaar haalde Donny Montell de tweede notering in de top 10 binnen. Dit jaar is het de beurt aan Fusedmarc om Litouwen te vertegenwoordigen met "Rain Of Revolution".

Fusedmarc is een Litouwse elektronische band, opgericht in de hoofdstad Vilnius. In 2004 zag de groep het levenslicht en sinds toen is de line-up ongewijzigd gebleven. Ze gebruiken ook allemaal een alter ego: Viktorija Ivanovskaja als Cilia (zangeres), Denisas Zujevas als Vakx of Nurasho (muzikant) en Stasys Žakas als Syrtha. Die laatste is niet op het podium te zien, maar doet wel de visuele aankleding en werkt ook aan de muziek. Fusedmarc was redelijk onbekend in eigen land. Dat was een bewuste keuze.  Enige bekendheid hadden ze wel in de lokale alternatieve muziekscene. 

De groep ontstond nadat Cilia na haar deelname aan de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival 2002 haar toenmalige groep verliet. Ze wou weg van de popmuziek en vond daarin Nurasho en Syrtha. In 2005 kregen ze de award voor doorbraak in de Litouwse alternatieve scene. Er volgden heel wat awards, maar toch kregen ze niet de aandacht van de media en het Litouwse publiek. Bij hun alternatieve publiek bleven ze scoren.De groep besloot om toch een groter publiek aan te spreken en deel te nemen aan de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival 2017. Ze begonnen helemaal niet als favorieten en lagen in de eerste ronde al bijna uit de competitie. Ze wisten met het alternatieve "Rain Of Revolution" toch het publiek te overtuigen en het vooral dankzij de internationale jury dat ze op 11 maart de nationale finale in Klaipėda.

In Kiev zal Fusedmarc moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Litouwen zal aantreden als zestiende in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.