Destination Kyiv [26]: Slavko Kalezić, Montenegro

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Montenegro.

De Montenegrijnen debuteerden officieel in 2007, maar het land mocht wel in 1983 en 1984 wel de kandidaat afleveren als staat van Joegoslavië. Als soevereine staat wist het pas in 2014 zijn eerste finale te halen en ook in 2015 was Montenegro één van de finale. Knez haalde met "Adio" toen een dertiende plaats, wat tot op heden de beste notering is voor het land. Vorig jaar moest Montenegro echter weer de finale missen. Dit jaar doet Slavko Kalezić mee in Kiev met het nummer "Space".

Slavko Kalezić werd geboren op 4 oktober 1985 in Titograd, de Joegoslavische benaming voor de huidige hoofdstad Podgorica. Na zijn middelbare studies ging hij drama volgen aan de kunstschool in Cetinje. Daar ontdekte hij zijn intense passie voor acteren, zingen en dansen. Hij maakte zijn thesis over het belang van expressie in het theater van de eenentwintigste eeuw. Na zijn proclamatie wist hij zich te verbinden aan het nationale theater van Montenegro. Hij mocht er verschillende stukken spelen en speelde hij ook in enkele films zoals "Babuška Ada" en "Vsyo v poryadke, mama".

In 2008 werd de zanger in de pers de vermeende vriend van Songfestivalwinnares Marija Šerifović genoemd. Hij kreeg lokale bekendheid in 2011 met zijn eerste single "Muza" maar de grote springplank kwam er in 2013. Hij deed mee aan de Balkanversie van X Factor. Hij haalde enkel de eerste liveshow, maar kon toch overtuigen. Hij mocht datzelfde seizoen nog zijn single "Krivac" voorstellen tijdens de halve finale. Een jaar later kwam zijn debuutalbum "San o vječnosti" uit en volgden er nog enkele singles.Na een interne selectieprocedure bij de Montenegrijnse omroep RTCG werd eind december dat Slavko Kalezić naar Kiev mocht. Oorspronkelijk ging er een andere artiest en nummer naar Kiev, maar die artiest trok zich op het laatste terug. Meteen werd de titel van het nummer ook al bekend: "Space". Het was pas op 10 maart dat de - toch wel excentrieke en opvallende - inzending naar buiten kwam. 

In Kiev zal Slavko Kalezić moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Montenegro zal aantreden als zesde in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.