Destination Kyiv [Extra]: Julia Samoylova, Rusland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén ding is zeker: Rusland zal het niet worden.

Rusland debuteerde in 1994 op het Eurovisie Songfestival, enkele jaren na het afbrokkelen van de Sovjet Unie. In de jaren '90 had het land weinig betekenis op het festival, maar dat veranderde in 2000. Sinds de eeuwwisseling won het in 2008 met Dima Bilan, eindigde het vier keer tweede en drie keer derde. Ook is Rusland het enige land (buiten de Big Four) dat elke finale heeft meegemaakt sinds 2004. Dit jaar zou het land Julia Samoylova naar Kiev sturen met "Flame Is Burning".

Julia Olegovna Samoylova werd geboren op 7 april 1989 in Uchta, een grote industriële stad in het noordwesten van het land. Als kind werd duidelijk dat ze een spierziekte had en in een rolstoel moest leven. Op haar dertiende kreeg ze dan ook een diagnose: de ziekte van Werdnig-Hoffmann. Dat is een progressieve spierziekte. Het hield haar niet tegen om haar muzikale dromen te beleven. Ze deed mee aan verschillende lokale competities en was al tiener gek op hevige alternatieve muziek. Ze had ook een groep met de naam TeeraNova. Ze maakten zes nummers alvorens te splitten.

In 2013 deed ze mee aan de Russische versie van X Factor, die haar Factor A heet. De "A" staat voor Alla Pugacheva (1997) die het hoofd van de jury was. Ze eindigde tweede in de reeks. Sindsdien is ze een veel gevraagd artiest in het land. In 2014 kreeg ze te eer om op te treden voor tientallen miljoenen kijkers over heel de wereld tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Sochi. Er volgden nadien nog enkele succesvolle singles. Datzelfde jaar trouwde ze ook met haar manager Alexey Taran.


Lang werd er niets gehoord van een Russische deelname in Kiev, mede omwille van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne rond de Krim. Geruchten van een boycot bleven niet uit. Uit het niets stelde de Russische openbare omroep C1R tijdens het avondjournaal van 12 maart "Flame Is Burning" voor, vertolkt door Julia Samoylova. Tien dagen later werd Samoylova officieel verboden om het Oekraïense grondgebied te betreden tot en met maart 2020.

Op 13 april kondigde Channel One aan dat ze het festival niet zouden uitzenden en bijgevolg de kandidatuur van Rusland en Julia Samoylova terugtrokken. Normaal deed ze mee aan de tweede halve finale finale op 11 mei als derde kandidate. De Russen zouden haar graag in 2018 naar het festival sturen.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.