Destination Kyiv [40]: Naviband, Wit-Rusland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Wit-Rusland.

In 2004 introduceerde de EBU een halve finale op het Eurovisie Songfestival en konden enkele landen debuteren. Eén van die landen was Wit-Rusland. Het land moest meteen achterblijven in de halve finales. Pas in 2007 wist Koldun die halve finale te overleven en eindigde hij zesde in de finale, tot vandaag hun beste resultaat. Ook in 2010, 2013 en 2014 stond het land in de finale. Aan het duo Naviband om de vijfde finaleplek te halen met "Story Of My Life".

Naviband (of NAVI) werd in 2013 opgericht door Artem Lukyanenko en Ksenia Zhuk. Artem (24) heeft journalistiek gestudeerd, maar is ook een professioneel gitarist en pianist. Ksenia is een jaar ouder en is een zangeres. De twee ontmoeten elkaar voor het eerst op Valentijnsdag 2013. Ze merkten dat het goed klikte en de twee begonnen een professionele samenwerking. Op het einde van dat jaar kwam hun eerste single "Abdymi Mine" uit. Ze kregen hiervoor een award op de nationale muziekprijzen. Ze waren ook genomineerd voor beste song van het jaar, maar die wonnen ze niet.

Er volgden op een tijdspanne van drie jaar evenveel albums en Naviband ging op tournee in Centraal- en Oost-Europa. Vorig jaar namen ze deel aan de nationale selecties voor het Songfestival. Ze eindigden vierde met "Heta ziamla". Datzelfde jaar mochten ze ook het officiële lied van het nationale voetbalteam inzingen. "Naperad Belakrylyja" werd een grote hit in eigen land en diezelfde zomer hielden ze een grote tournee in het land.Ook voor dit jaar schreef het duo zich in voor de nationale selecties voor het Eurovisie Songfestival 2017 in buurland Oekraïne. Ze wisten de finale te winnen met het nummer "Historyja majho žyccia". Die titel zal niet gebruikt worden op het festival. Daar opteerde de Wit-Russische omroep voor de titel "Story Of My Life". Echter zal het nummer volledig in het Wit-Russisch gezongen worden in Kiev, wat een primeur is voor het land.

In Kiev zal Naviband moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Wit-Rusland zal aantreden als veertiende in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.