Destination Kyiv [41]: Robin Bengtsson, Zweden

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Zweden.

Vandaag de dag is het festival enorm geliefd door de Zweden, maar in de beginjaren was dat heel anders. Het bevolking van het land, dat in 1957 debuteerde, vond het festival te commercieel. werd er geroepen. Er werd zelf protest gevoerd door honderdduizenden mensen. Die tijden zijn gelukkig gepasseerd. Zweden won zes keer: de eerste keer met ABBA in 1974 en daarna nog in 1984, 1991, 1999, 2012 en 2015. Wie weet kan Robin Bengtsson het Ierse record dit jaar evenaren met "I Can't Go On".

Robin Bengtsson, geboren op 27 april 1990 in het plattelandse Svenljunga, begon als tiener met muziek. Als kind leerde hij met de trompet spelen, maar toen hij een gitaar kreeg was hij helemaal verkocht. Het was dan ook met een gitaar dat hij in 2008 als 18-jarige auditie deed voor de lokale versie van Idool. Dat jaar deed ook Anna Bergendahl (2010) mee aan de competitie. Robin eindigde derde. Een jaar later kon hij tekenen bij Merion Music en ook een single lanceren. De grote successen bleven echter uit, maar hij verdween niet van de radar in de Zweedse muziekindustrie.

Hij blijft singles uitbrengen de jaren na Idool, solo of in samenwerking met bekende Zweedse muzikanten. Het is pas in 2016 dat hij terug in beeld weet te komen bij het grote publiek. Hij deed mee aan Melodifestivalen met "Constellation Prize" en eindigde vijfde. Sinds deze zomer kreeg hij weer meer optredens en kreeg hij een bredere fanbase. Met Robin Stjernberg (2013) kroop hij ook de studio in voor een nieuw project.


Dat nieuwe project werd Melodifestivalen 2017. Voor het tweede jaar op rij mocht Bengtsson deelnemen aan de Zweedse preselectie voor het Eurovisie Songfestival. Hij deed dat met "I Can't Go On". In zijn voorronde kon hij nog vloeken, maar voor de finale werd er voor een opgekuiste versie gekozen. Zo'n 3,8 miljoen Zweedse kijkers zagen Robin Bengtsson winnen op 11 maart. Hij won de televoting niet, maar de jury had zijn hachje gered.

In Kiev zal Robin Bengtsson moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Zweden zal aantreden als eerste in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.