Destination Malmö [18]: Valentina Monetta, San Marino

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is San Marino, veertiende in de halve finale van '12.

De 38-jarige Valentina Monetta is geboren in 1975 als één van de 20.000 inwoners van het land San Marino en is daarmee ook één van de weinige artiesten van de microstaat. Ze studeert echter wel af in het Italiaanse Rimini wegens de weinige onderwijsaanbod in eigen land. In 1995 stapt ze in de band Tiberio en nadien heeft ze nog in enkele groepjes gezongen om uiteindelijk solo te gaan. Ze treed nog wel geregeld op met haar liveband My Funky Valentine.

Vorig jaar werd ze intern gekozen door de San Marinese omroep on San Marino te vertegenwoordigen. In 2008 had ze zich ook al ingeschreven bij het debuut van het land, maar de keuze van SMRTV ging naar Miodio. Met "The Social Network Song" vorig jaar strandde ze in de halve finale. Dit jaar gaat ze van de vrolijke popsong over naar een dramatisch nummer: "Crisalide (Vola)", dat net zoals haar nummer vorig jaar gecomponeerd is door Ralph Siegel. Mauro Balestri schreef de tekst.San Marino doet mee sinds de introductie van de twee halve finales in 2008. Daar haalde het al meteen de laatste plaats in de halve finale, waardoor het twee jaar wegbleef van het festival. In 2011 keerde ze terug en eindigde ze zestiende in de halve finale en uiteindelijk haalde ze vorig jaar hun 'beste resultaat' met het nummer van Valentina Monetta: een veertiende plaats.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.