Destination Malmö [19]: Esma & Lozano, Macedonië

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Macedonië, twaalfde in 2006.

Esma Redzepova en Vlatko Lozanoski zijn voor Malmö speciaal gekozen door de Macedonische omroep, want eigenlijk zijn zij geen echt duo. Esma Redzepova is geboren in de zomer van 1943 in de hoofdstad en is al actief sinds 1956. Zij heeft al meer dan honderd singles, twintig albums en zes films op haar naam staan. Vlatko Lozanoski, met als artiestennaam Lozano is 27 jaar en is actief in de muziekwereld sinds 2007. Hij heeft twee albums uitgebracht en enkele singles.

Beiden hebben ze wel iets gemeen: ze hebben allebei al eens deelgenomen aan de preselectie van het Songfestival. Esma deed dat al in 1971, toen Joegoslavië nog bestond. Ze eindigde derde in de finale. Lozano nam in 2009 en 2010 mee en werd telkens vierde. Het nummer heet "Pred Da Se Razdeni" en is geschreven door Simeon Atanasov, Lazar Cvetkovski, Magdalena Cvetkovska en Darko Dimitrov. Men ging in eerste instantie voor het nummer "Imperija", maar het Macedonische publiek was hier niet zo tevreden over.Macedonië is er bij sinds 1998 als de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, wegens een meningsverschil met Griekenland omtrent de gelijknamige provincie. Hun beste plaats tot nu toe is een twaalfde plaats in 2006. Ze konden sinds 2004 de finale vijf keer bereiken. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.