Destination Malmö [24]: Eythor Ingi, IJsland

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is IJsland, tweede in 1999 en 2009.

Eyþór Ingi Gunnlaugsson is geboren in 1989 in de kleine IJslandse gemeente Dalvík. Als kind zong hij nummers van Elvis Presley en toen hij vijftien was won hij een rol in de IJslandse versie van de musical Oliver, wat gezien kan worden als één van de succesvolste musicals in de IJslandse geschiedenis. In 2010 stapte hij in de band Eldberg. Ook trad hij mee op met de tributeband tijdens de Freddie Mercury Tribute Show in de Harpa Concert Hall in Reykjavik.

In diezelfde Harpa Concert Hall zat hij ook in de finale van de nationale selectie voor het Songfestival 2013: Söngvakeppnin. Eén week ervoor kon hij zich ook kwalificeren voor de finale vanuit de halve finale, waar onder andere Yohanna (2009) en Birgitta Haukdal (2003) aan deelnamen. Hij kwalificeerde zich voor de superfinale en die won hij ook van Unnur Eggertsdóttir. Het was zijn eerste deelname in de IJslandse voorronde met "Ég á Líf", geschreven door Pétur Örn Gudmundsson en Örlygur Smári.IJsland doet mee aan het Eurovisie Songfestival sinds 1986, het jaar dat Sandra Kim het Songfestival won. In 1999 en tien jaar later in 2009 kon IJsland zich naar een tweede plaats in de finale zingen. Sinds de invoering van de halve finale was het er drie keer niet bij, maar sinds 2008 zitten zij onafgebroken in de finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.