Destination Malmö [26]: Moran Mazor, Israël

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Israël, winnaar in 1978, 1979 en 1998.

Moran Mazor is geboren in 1991 in Holon, een stadje nabij Tel Aviv. Haar ouders komen oorspronkelijk van Georgië en die Georgische cultuur kreeg zij van thuis uit mee. Achter een volledig jaar van militaire dienst (wat voor mannen en vrouwen verplicht is op 18 jaar) deed zij auditie voor het programma Eyal Golan Is Calling You, waar zij het eerste seizoen van won. Ze maakte een album samen met Eyal Golan. Dat album komt zeer binnenkort uit, voor of na het Songfestival.

Ze neemt dit jaar mee aan de voorrondes van Kdam 2013. Zij is de laatste kandidate van laatste voorronde en werd meteen naar de finale gestemd. Tijdens die finale zette de jury haar op een gedeelde eerste plaats met Ron Weinreich. De televoting zette haar op een tweede plaats, maar gaf het hoogste punt aan de kandidaat die nul punten van de jury kreeg. Mazor won dus de nationale finale en gaat met "Rak Bishvilo" naar Malmö. Dat is geschreven door Han Harari en Gal Sarig.Israël is er al bij sinds 1973 op het Eurovisie Songfestival en kon drie maal de overwinning terugbrengen naar Israël: in 1978, 1979 en 1998. Sinds 2004, toen de halve finales werden ingevoerd was Israël er vijf keer bij en vier keer niet. Hun beste resultaat sinds toen kwam in 2005, toen Shiri Maimon op een vierde plaats eindigde.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.