Destination Malmö [5]: Emmelie de Forest, Denemarken

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Denemarken, winnaar in 1963 en 2000.

Emmelie de Forest viert eind februari haar negentiende verjaardag, maar spendeert al sinds haar tiende het meeste van haar tijd aan zingen. Ze groeide op in het noorden van Denemarken en sinds haar veertiende ging ze ook op tournee in het land, maar op beperkte podia. Naast haar thuis in Mariager vertoefde ze ook veel in Stockholm met haar ouders. Sinds kort woont ze in Kopenhagen en is het Eurovisie Songfestival 2013 nog geen vijftig kilometer van haar deur. Dit jaar kwam haar grote doorbraak.

Vorig jaar besloot ze zich in te schrijven voor de Deense preselectie van het Eurovisie Songfestival. Ze werd als één van de tien finalisten gekozen voor Dansk Melodi Grand Prix dit jaar. Die wedstrijd bereikte zijn hoogtepunt op 26 januari met de finale. Zij won de superfinale van twee andere kandidaten met "Only Teardrops". Dat nummer staat momenteel erg hoog bij de bookmakers als het over de eindwinst gaat. Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen en Thomas Stengaard tekende voor de tekst.Denemarken kon twee keer winnen: in 1963 met Grethe & Jørgen Ingmann en in 2000 met de Olson Brothers. Die laatste overwinning behaalde ze toen het festival voor het laatst in Zweden was. Of dit een goed teken is, valt nog af te wachten. De bookmakers zijn alvast positief. Sinds de invoering van de halve finales miste Denemarken alleen de finale in 2004 en 2007 en was hun beste resultaat een vierde plaats in 2010.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.