Destination Malmö [9]: Who See, Montenegro

Op 18 mei zal de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2013 gekroond worden. Eén van de 39 kandidaten die een gooi doet naar die eerste plaats is Montenegro, elfde in de halve finale van 2009.

Who See werd in 2002 opgericht aan de Baai van Kotor door twee vrienden: Dejan Dedović en Mario Đorđević. Ze noemen zichzelf respectievelijk Dedduh en Noyz. Pas vijf jaar later kwam het eerste album van het duo uit: "Sviranje kupcu". Vorig jaar brachten ze het nummer "Reggaeton Montenegro" uit, wat een zomerhit werd in het land. Ze wonnen ook dat jaar de MTV European Music Award voor Beste Adriatische Act en de lokale MTV Video Play Award.

Voor het Songfestival nemen ze Nina Žižić mee naar Malmö, die in 2006 meedeed aan de preselectie in Servië & Montenegro. In december 2012 werd bekend gemaakt dat Who See namens Montenegro naar het Songfestival mocht. Vorige maand kwam het nummer "Igranka" naar buiten en raakte ook bekend dat Žižić meezingt. "Igranka" is aan de hand van  het duo en Đorđe Miljenović, een Servische rapper met pseudoniem Wikluh Sky.Montenegro deed in 2007 voor het eerst onafhankelijk mee aan het Songfestival. Daarvoor deed het twee keer mee als confederatie Servië & Montenegro en nog veel vroeger als Joegoslavië. Montenegro kon nog nooit de finale bereikten en eindigde in 2009 op een zucht van die finale, op de elfde positie met Andrea Demirović.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.