Malmö Live: Impressie van de eerste halve finale voor vakjury's.

Minder dan een etmaal rest er ons nog voor de eerste halve finale, maar vanavond was het al zover voor de kandidaten. Enkele ogenblikken geleden eindigde de generale repetitie van de eerste halve finale. Op basis van deze uitzending gaan de vakjury's uit de zestien deelnemende landen van vanavond en Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk morgenochtend hun punten geven. Die worden morgenavond gecombineerd met de televoting en zo kennen wij rond tien voor elf morgenavond de tien finalisten. Wij geven u een impressie wat er morgen op uw scherm te zien zal zijn.

In tegenstelling tot de afgelopen drie edities is er opnieuw een openingsact in de halve finale. En wat misschien nog vreemder is, is dat Loreen al meteen haar winnend lied van vorig jaar mag brengen. Wel in een heel andere uitvoering, namelijk met een kinderkoor die het nummer vocaal en met gebarentaal ondersteunen. Al zeer snel een kippenvelmoment in de show. Petra Mede laat ook zien dat zij de show in een feilloos Engels en Frans kan afwerken, al meteen van in het begin. De nummers dan: Oostenrijk opent de show, maar heeft een nummertje dat niet veel om het lijf heeft. Estland is al met hetzelfde sop overgoten, maar de Estse taal maakt toch indruk. Slovenië heeft een leuke dancetrack, maar is gewoon niet overtuigend genoeg voor de finale. Kroatië zou dan wel eens de jury heel goed kunnen gebruiken, want dit zal wel bij de onderste regionen eindigen bij de televoting. Knap gezongen wel. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Kroatië, Estland, Oostenrijk, Slovenië.


Topfavoriet Denemarken brengt vanavond haar beste optreden van alle optredens die we gezien hebben van Emmelie. Minder verschikt in de camera kijken wel. Over Rusland valt er niets aan te merken, maar toch blijven die twee balen in het publiek een beetje raar. Over Oekraïne valt er ook niets aan te merken en zelfs de reus in het begin van de act is goed bedacht. Deze drie zijn allemaal kandidaten voor de titeloverwinning. Nederland is dat dan weer niet, omdat het misschien te alternatief is. Maar Nederland mag trots zijn op Anouk, een geweldige uitvoering van "Birds" was het en Nederland heeft weer een plekje in de finale. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Allemaal in de finale!


Na deze vier kandidaten die zeker zijn van de finale, kwam Montenengro en dat was in schril contrast met de vorige vier landen. Kandidaat voor de laatste plaats? Nee, want die eer is voor Litouwen denken we. Andrius kijkt zo gedesinteresseerd in de camera dat het een ideaal moment is voor een plaspauze, ook al zijn er breaks voorzien. Na Litouwen komt Wit-Rusland, een land met een nummer dat tien jaar geleden ook al op het Eurovisie Songfestival kon verschijnen. Toch maakt het een zekere kans op finale. Moldavië is dan weer zeker van finale, met de slimme (maar gekopieerde) act en de knappe stem van Aliona Moon. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Moldavië, Wit-Rusland, Montenegro, Litouwen.De dertiende in de rij is Ierland met "Only Love Survives". In het Zweedse previewprogramma werd hij de hemel ingeprijsd voor zijn nummer, maar vanavond kwam er een zwakke vocale uitvoering ervan. Toch niet zo zeker van finale. Cyprus brengt een rustpunt bij de laatste vier landen, maar de onoriginele ballade zal het moeilijk hebben, zeker zonder Griekenland, ook al zong ze heel mooi. Technische problemen bij onze Roberto, en hij moest zelfs een tweede keer optreden, want de eerste keer deed ons terug aan december denken (terwijl het in de zaal wel goed was, maar totaal niet op tv). Die tweede performance krijgen de jury's morgen te zien. Zonder chauvinistisch te zijn, maar wat was Roberto goed! Het was zijn beste performance tot nu toe. Morgen hetzelfde doen en finale is niet ondenkbaar, maar we moeten realistisch zijn. We mogen hier zeker en vast trots op zijn. We moeten al niet afdoen voor de afsluiter van de show. Servië brengt een zwak nummertje in ware K3-stijl, maar uiteindelijk zou dit wel eens als tiende kunnen doorgaan. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Ierland, Servië, België, Cyprus.


Roberto mocht na de interval act zijn nummer nog eens overdoen. Bij de dummy-uitslag gingen volgende landen door naar de finale en in deze volgorde: België (het perscentrum was blijkbaar héél enthousiast toen we werden genoemd), Moldavië, Montenegro, Nederland, Litouwen, Cyprus, Wit-Rusland Oostenrijk, Slovenië en Rusland. Het eerste land mag zeker doorgaan morgen van ons. Wij denken dat volgende landen doorgaan (op volgorde van optreden): Denemarken, Rusland, Oekraïne, Nederland, Wit-Rusland, Moldavië en Ierland. Dat laat nog drie plaatsen over voor drie finalisten.

Conclusie van de avond? België in de finale kan, maar het zou ook geen verrassing zijn als we niet in één van de tien digitale enveloppen zitten. (Dat is een copy paste van vorig jaar). Good luck Roberto!

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.