Malmö Live: "We zijn niet volledig transparant"

Het perscentrum in Malmömässan werd vanochtend geopend door de persconferentie van de European Broadcasting Union (EBU) en Sveriges Television (SVT). Jon Ola Sand, Sietse Bakker, Christer Björkman, Martin Österdahl, Karin Karlsson en Christel Tholse Willers waren de zes personen die deze partijen vertegenwoordigden. Er werden heel wat nieuwe dingen bekend en er kwamen al heel wat previews naar buiten. Verder werden er enkele dingen verduidelijkt en bevestigd door de EBU en SVT. Catarina Rolfsdotter-Jansson was de moderator van de persconferentie.

SVT heeft dit festival omgedoopt tot het 'festival van de verkleining', maar zelf geven ze er een andere naam aan: "Back to the future' zegt Österdahl. "We willen graag terug naar het concept van het begin: toen was het bedoeld om landen te verenigen door middel van muziek in moeilijke tijden". Toch staat het festival niet stil: "Enkele dagen geleden werd onze site vernieuwd en kwam onze Songfestivalapp naar buiten en daar zijn we trots op. Je kan er zelfs mee stemmen tijdens de liveshows en de artiest in kwestie zal je na de stem persoonlijk bedanken via een videoboodschap. Zo maken we het echt interactief"

Christer Björkman, mister Eurovision in Zweden begon nostalgisch: "Gisteren was het 21 jaar geleden dat ik in Malmö deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Ik ben heel blij om hier nu terug te zijn als producer." Hij had vele fragmenten bij als teaser voor de aanwezige pers: "Met de postcards willen we niet Zweden in de verf zetten, maar wel de artiesten" met een duidelijke sneer naar Azerbeidzjan vorig jaar. Ook verduidelijkte hij waarom er voor één host is gekozen: "We Are One is het thema en daar hebben we ook een presentatrice bij. Petra is grappig, ze is slim en kan serBelieus zijn als ze dat wil.", aldus Björkman. Ook had hij een stukje van een intervalfilmpje bij in de halve finales. Mede praat die aan elkaar en zal er ook in de zien zijn, bijvoorbeeld als een Belgische Nicole of een Britse backing vocal voor Cliff Richard.

Er was ook een vragenronde voor het aanwezige publiek en daar kwamen kritische vragen naar voren. Eén iemand vroeg waarom de EBU geen splitsing per land geeft van de resultaten van de jury en televoting. "We willen misbruik voorkomen en zijn daarom niet volledig transparant. Bij landen waar er een tekort is bij de televoting, gebruikt men alleen maar de jurypunten. Als we die vrijgeven, zouden landen het jaar daarop vele stemmen kopen in die landen via televoting." Kijken we opnieuw naar landen zoals Azerbeidzjan dan?

Bekijk de persconferentie hier...

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.