Top 10: De langstlopende voorrondes.

Juni, juli en augustus zijn traditioneel de maanden waar er weinig gebeurd. Ook voor de Songfestivalfans valt er niet veel nieuws te rapen. Een mooi alternatief bieden wij u alvast voor het derde jaar op rij met elke zaterdagochtend een uitgebreid lijstje en dit jaar doen we dit geen twee, maar drie maanden: veertien weken lang. Vandaag deel 5: Elk land heeft wel zijn selectie om zijn kandidaat te kiezen. Maar hoe lang bestaan die al? En welke namen hebben al die voorrondes dan?

Onze Vlaamse Eurosong staat er niet in, die is tot op heden 14 keer gehouden. Te weinig om in deze top tien te komen. Enkele landen hebben wel al een voorronde die het al lang uitoefent.

    

De Kroatische voorronde Dora staat op de tiende plaats. Deze organiseerde men 19 keer en dit voor het laatst in 2011. De afgelopen twee jaar koos men telkens intern. Söngvakeppnin doet het al twintig jaar lang als voorronde in IJsland en staat op een negende plek.Op enkele jaren na koos men altijd voor deze selectie. De andere jaren ging men telkens intern, de laatste keer in 2005. Het Israëlische Kdam staat op de achtste plek met 21 edities. Dit jaar organiseerde men de uitgebreidste Kdam ooit met voor het eerst voorrondes, maar het mocht niet baten.

    

Op de zevende plaats staat Jugovizija met 24 edities. De wedstrijd zal nooit meer kunnen terugkeren omdat Joegoslavië niet meer bestaat. Het was een klein Songfestial op zich, want iedere omroep van de landen mocht een nummer insturen. A Song For Europe werd maar liefst 39 keer gebruikt als nationale finale in het Verenigd Koninkrijk en staan hiermee op de vijfde plek. De wedstrijd werd voor het eerst in 1960 en voor het laatst in 2003 gehouden. De Denen hebben nog nooit een andere manier van kiezen gekend dan in Dansk Melodi Grand Prix en staan daarmee op de zesde plaats. Ze kozen dus al 43 keer hun inzending via deze weg.

    

Op de vierde plaats staat de Portugese wedstrijd Festival da Canção. Deze was er voor het eerst sinds het debuut in Portugal in 1964. In 1970 deed Portugal niet mee in protest aan het Songfestival, maar de wedstrijd was zo populair dat men wel de nationale selectie organiseerde. Ook in 2000 organiseerde men het festival zonder naar Stockholm af te mogen reizen. Het Nationaal Songfestival in Nederland staat op de derde plek met 49 edities. Op vijf uitzonderingen na, zoals in 2008 en 2013 koos men altijd via deze procedure. Volgend jaar zou men er opnieuw mee uitpakken. In Noorwegen kiest men al sinds de start voor Melodi Grand Prix en staat op de tweede plaats. Enkel in 1991 koos men niet via MGP, maar opteerde NRK voor een interne selectie.

En op de eerste plaats staat de bekendste voorronde van heel Europa. Melodifestivalen (ook enkele jaren Melodifestival, Schlagertävling, Svensk sångfinal  of Eurovisionschlagern genoemd) is het populairste programma in Zweden en is al 52 keer georganiseerd. Enkel bij het debuut in 1957 koos men volledig intern. Het programma is nog populairder dan het feitelijke Eurovisie Songfestival en trekt jaarlijks steevast 4 miljoen kijkers in het land en vele kijkers op het internet. Sinds 2002 ontplofte de hype helemaal toen men startte met voorrondes in heel het land.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.