Top 10: Songfestivalsucces in de Ultratop

Juni, juli en augustus zijn traditioneel de maanden waar er weinig gebeurd. Ook voor de Songfestivalfans valt er niet veel nieuws te rapen. Een mooi alternatief bieden wij u alvast voor het derde jaar op rij met elke zaterdagochtend een uitgebreid lijstje en dit jaar doen we dit geen twee, maar drie maanden: veertien weken lang. Vandaag deel 9: Het gebeurd niet vaak, maar er zijn toch enkele Songfestivalsucces geweest in de Ultratop, de officiële Vlaamse hitlijst.

De Ultratop 50 is een lijst die bestaat sinds maart 1995. Daarvoor werd het de BRT top 30 genoemd, die tegenwoordig als een andere lijst door het leven gaat, de Radio 2 Top 30. Wij bekijken de tien best scorende inzendingen sinds maart 1995.

      

Op 10 staat Hadise met "Düm Tek Tek". De Belgische/Turkse schone vertegenwoordigde Turkije in 2009 en het nummer was al voor haar Songfestivaldeelname een hit. Ze kwam de lijst binnen op 36 op 18 april 2009, ging er toen al uit maar kwam op 2 mei terug binnen, meteen als nummer één. Ze stond drie weken op één, twee weken begin mei voor het Songfestival en de week na het Songfestival stond ze ook op één. Begin augustus noteerde ze haar laatste week in de Ultratop. Uiteindelijk stond ze er  15 weken in.  Op 9 staat Gina G met "Ooh Aah... Just A Little Bit". Ook zij kwam de Ultratop binnen voor het Eurovisie Songfestival, op 11 mei 1996, terwijl het festival één week later was. Ze piekte twee weken op de zesde plaats. Haar laatste week noteerde ze op 24 augustus 1996 en kon uiteindelijk 16 weken in de Ultratop blijven. Op 8 staat Lordi met "Hard Rock Hallelujah". Zij kwamen winnen op 10 juni 2006, drie weken na de Songfestivaloverwinning en piekte drie weken op twee en kon het maar liefst negen weken uithouden in de top 10. Uiteindelijk mochten de monsters hun liedje uitzingen op 23 september 2006 met hun laatste week in de Ultratop. Het betekende een periode van 16 weken Ultratop 50.

      

Op 7 staat Secret Garden met "Nocturne". Ze kwamen pas anderhalve maand na hun overwinning op het Eurovisie Songfestival binnen, meer bepaald om 1 juli 1995 en konden twee weken zich parkeren op de zesde plaats. Om 21 oktober van dat jaar stonden ze voor het laatst in de Ultratop 50 en uiteindelijk konden ze de hitdeur sluiten met 17 weken op de teller. Op 6 staat Xandee met "1 Life". Zij kwam binnen op één op 28 februari 2004, een kleine twee weken na haar overwinning in Eurosong en bleef zes weken op die plek staan en veertien weken in de top tien. Uiteindelijk kwam haar laatste week op 26 juni 2004 en stond ze er 18 weken in. Op staat Sergio met "Sister". Op 9 maart komt Sergio binnen op de zeventiende plaats, drie weken na de Eurosongfinale. Hij piekt één week op de derde plaats en stond op 13 juli er het laatst in. Hij hield het 19 weken vol.

      

Op staat Loreen met "Euphoria". De Songfestivalwinnares van vorig jaar kwam één week na de overwinning in Bakoe al binnen op drie en één week later steeg ze door naar de eerste plaats. Ze bleef daar één week staan, maar bleef toch tien weken in de top tien. Op 29 september vonden we haar niet meer terug, maar op 10 en 17 november stond zij terug twee weken in de Ultratop, alsook op 12 januari van dit jaar. Dat maakt een totaal van 20 weken. Op 3 staat Ruslana met "Wild Dances". Zij komt twee weken na haar overwinning binnen op de zesde plaats op 29 mei 2004. Een week later stoot ze door naar de eerste plaats en die is maar liefst tien weken van haar. Ze scoorde hiermee de zomerhit van het jaar. Op 9 oktober is ze het laatst genoteerd en uiteindelijk stond zij 20 weken in de lijst. Op 2 staat Kate Ryan met "Je t'adore". Eén week na haar overwinning in Eurosong komt ze binnen en in de vierde week kan ze de eerste plaats beetnemen, na twee weken op nummer twee te hebben gestaan. Ze staat daar vijf weken en uiteindelijk staat ze vijftien weken in de top tien. Haar laatste week in de Ultratop was op 15 juli en ze stond er uiteindelijk 21 weken in.

En op nummer 1 staat Tom Dice met "Me And My  Guitar". Hij debuteert op 20 maart, twee weken na de voorstelling al meteen op de tweede plaats en kan daarna één week zich op de toppositie nestelen. Op 5 en 12 juni, na de triomf op het Eurovisie Songfestival kan hij zich weer op de eerste plaats zetten. Het nummer is een hit in Europa. Op 28 augustus zit hij voor het laatst in de Ultratop en uiteindelijk verlaat hij begin september de lijst met 24 weken hitnotering. De winnaar van dat jaar, Lena stond er de helft van de tijd in, 12 weken.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.