Top 10: Spannende puntentellingen

Juni, juli en augustus zijn traditioneel de maanden waar er weinig gebeurd. Ook voor de Songfestivalfans valt er niet veel nieuws te rapen. Een mooi alternatief bieden wij u alvast voor het derde jaar op rij met elke zaterdagochtend een uitgebreid lijstje en dit jaar doen we dit geen twee, maar drie maanden: veertien weken lang. Vandaag deel 12: Naast de bekendmaking van de finalisten is er nog iets veel spannender: de puntentelling op de zaterdagavond.

De laatste jaren stellen ze niet meer zoveel voor qua spanning. De laatste keer dat het nog een beetje spannend was, was in 2011. In het begin leek Zweden te winnen, maar in de tweede helft kreeg Azerbeidzjan enkele hoge punten en Zweden amper punten. Wij kijken vandaag naar de tien spannendste puntentellingen.

      

Op 10 staat de puntentelling van 1984. De puntentelling van 1984 kende een spannend einde. Zweden stond bij aanvang van de punten van het laatste land eerste en Ierland tweede. Andere landen konden niet meer bedreigen. Zweden stond op 5 punten voorsprong en tot toen was het spannend. Portugal maakte daar al meteen een einde aan en gaf maar twee punten aan Ierland, wat de tweede overwinning van Zweden betekende. Op 9 staat de puntentelling van 1968. Topfavoriet Cliff Richard kon het niet meer aan, dus ging in zijn loge zitten tot dat de puntentelling voorbij was. Des te groter was de ontgoocheling toen hij hoorde dat hij tweede werd met slechts één punt verschil. Het leek lang dat hij wel zou winnen, maar in de laatste stemrondes kreeg de Spaanse Massiel opeens veel punten. Bij de voorlaatste ronde stond Spanje met één punt voor. Toen de Joegoslavische tijdens de laatste stemronde niets aan beide landen gaf, was de Spaanse overwinning een feit. Op 8 staat de puntentelling van 1981. Toen Zweden als laatste land moest stemmen, konden drie landen nog kans maken op de overwinning: Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De Zweden hadden de beslissende stem. De UK had acht punten voorsprong om beide landen bij aanvang van de stemming. Zwitserland werd al snel uitgeschakeld met één punt van de Zweedse jury. Toen het Verenigd Koninkrijk de acht punten kreeg, kwam er een stevig applaus vanuit de zaal en de twaalf aan Duitsland konden daar niets meer aan veranderen.

      

Op 7 staat de puntentelling van 2002. Bij de laatste puntentelling stonden Malta en Letland op drie punten verschil van elkaar. Malta kreeg van het laatste land Litouwen drie punten en toen stond men gelijk. Een hoger punt voor Letland betekende de overwinning en die kwamen er ook, namelijk de twaalf punten. Onverwacht was het niet, want Litouwen is een buurland van Letland. Op 6 staat de puntentelling van 1969. In dat jaar gaven ze nog punten op een andere manier: ieder land had tien juryleden en die mochten allemaal één punt geven. Bij de laatste puntentoedeling stonden Spanje, Nederland en Frankrijk op de eerste plaats met 18 punten en het Verenigd Koninkrijk met 17 punten. Finland moest als laatste stemmen en gaf punten aan Ierland (3), Italië (1), Zweden (3) en Zwitserland (2). Het Verenigd Koninkrijk kreeg er ook één en kwam ook op 18 te staan. De presentatrice moest op dat moment vier winnende landen aankondigen. Op 5 staat de puntentelling van 1998. Het laatste festival in de UK kende een spannende ontknoping. Israël, Malta en het gastland konden bij de laatste stemming nog allemaal winnen. Macedonië was het laatste land dat stemde. Israël kreeg 8 punten en de UK 10 punten. Toen stond Israël aan de leiding met 174 punten. De twaalf punten zouden alles bepalen. Die gingen naar Kroatië. Malta werd in het heetst van de strijd nog derde. 

      

Op 4 staat de puntentelling van 1993. Malta was het laatste land dat punten moest geven en op dat moment ging het tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ierland stond op 175 en de UK op 164. Tot en met de tien punten hadden beiden landen nog geen punten gekregen. De twaalf zou het bepalen. Toen Kevin Drake, de puntengever de woorden 'Ireland, 12 points' uitsprak, ontplofte de zaal. Ierland had zijn tweede zege op rij beet. Op 3 staat de puntentelling van 2003. Bij het laatste land stond België aan de leiding met 162 punten en volgde Turkije met 157 punten. Slovenië moest nog punten geven en om het nog wat spannender te maken ging puntengever Peter even ervandoor. België kreeg 3 punten en Turkije 10, waarmee de Turken ons land nog overstijgde. Het was het laatste jaar dat het nog eens echt spannend was. Op 2 staat de puntentelling van 1988. Bij de laatste stemming van Joegoslavië stond het Verenigd Koninkrijk eerst met 5 punten voorsprong. Toen de jury zes punten gaf aan Zwitserland stonden ze eerst met één punt. Op dat moment was het wachten op een hoger punt voor de Britten, maar die kwamen er niet. Frankrijk kreeg de twaalf en Celine Dion won het festival met één punt verschil.

Op 1 staat de puntentelling van 1991. Die was spannend en heel moeilijk te volgen. Het scorebord kwam namelijk niet altijd in beeld en liet de twee presentatoren meer zien, die het vaak niet goed konden verwoorden. Tot in het midden van de puntentelling leek het te gaan tussen Israël en Spanje en toen kwamen Zweden en Frankrijk opzetten. Bij aanvang van de laatste telling stond Zweden op vijf punten voorsprong van Israël en op twaalf punten van Frankrijk. Frankrijk moest dus twaalf punten krijgen en Zweden nul punten om een gelijkspel uit te lokken.

Gastland Italië mocht als allerlaatste stemmen en maakte het enorm spannend en deed het bovenstaande: Twaalf aan Frankrijk en niets aan Zweden. Er ontstond heel wat tumult in de greenroom en het scorebord liet de Zweedse score opflikkeren, maar toch was men niet zeker. Toen de man van de EBU vertelde dat Zweden uiteindelijk won omdat het meer tienen had gekregen, sprong Carola op de tafel.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.