Vanavond finale Melodifestivalen 2014. [UPDATE]

Melodifestivalen 2014 bereikt vanavond zijn apotheose met de finale van de Zweedse preselectie. Tien kandidaten zullen vanavond vanuit de Friends Arena is Stockholm strijden voor het ticket naar Kopenhagen. We zien de nummers één en twee van elke voorronde en ook de twee winnaars van de herkansingsronde van vorige week. Nu zal er ook een internationale jury gemoeid gaan is de selectie. Elf landen bepalend de helft van de punten en de andere helft zal procentueel gegeven worden door het Zweedse publiek. Bij een gelijke stand heeft het publiek het laatste woord.

Finale Melodifestivalen 2014
01. Anton EwaldNatural
02. Ellen Benediktson- Songbird
03. Alcazar - Blame It On the Disco
04. Oscar Zia - Yes We Can
05. Linus Svenning- Bröder
06. Helena Paparizou - Survivor
07. Yohio - To the End
08. Sanna Nielsen - Undo
09. Panetoz - Efter solsken
10. Ace Wilder - Busy Doin' Nothin'

[UPDATE 21:38] In Zweden hebben de elf internationale vakjury's gestemd en volgens hun zou Ace Wilder naar Kopenhagen moeten gaan. Ze heeft 97 punten. Eerste achtervolger is Sanna Nielsen met slechts 7 punten achterstand.

01. Ace Wilder - Busy Doin' Nothin' (97)
02. Sanna Nielsen - Undo (90)
03. Alcazar - Blame It On the Disco (62)
04. Helena Paparizou - Survivor (57)
05. Linus Svenning- Bröder (46)
06. Yohio - To the End (39)
07. Oscar Zia - Yes We Can (32)
08. Ellen Benediktson- Songbird (31)
09. Panetoz - Efter solsken (15)
10. Anton Ewald - Natural (4)

Anton Ewald en Yohio namen vorig jaar ook deel aan Melodifestivalen en zaten beiden in de finale. Alcazar en Sanna Nielsen hebben al vaak deelgenomen, respectievelijk vier en zes keer. Toch gingen ze nog niet naar het Eurovisie Songfestival. En de bekendste naam is die van Helena Paparizou. geboren in Zweden, maar met Griekse roots. Zij werd derde voor Griekenland met Antique in 2001 en won het festival van 2005 met "My Number One". Elf internationale jury's uit elf Europese landen geven vanavond punten. De elf jury's komen uit Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Israël, Italië, Malta, Nederland, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De jury's geven elk 1, 2, 4, 6, 8, 10 en 12 punten. Hun stemaandeel is 50 %.

De kijker heeft de andere helft in handen. Er zijn in totaal 473 punten en die zullen procentueel verdeeld worden. Als een kandidaat tien procent van de televoting heeft, zal die 47 punten krijgen. Zo kreeg Robin Stjernberg vorig jaar 15,8 % van de stemmen, goed voor 75 punten. De finale van Melodifestivalen start om 20:00 en zal gepresenteerd worden door Nour El-Refai en Anders Jansson. De uitzending is op SVT 1, SVT World, YLE Fem en SVT Play.

Vorig jaar mocht Zweden het Eurovisie Songfestival organiseren na de overwinning van Loreen in 2012. Men vaardigde Robin Stjernberg af, die zich moest plaatsen via de herkansingsronde. Hij zong "You" tijdens het festival. Zweden moest zich niet plaatsen voor de finale. "You" werd een aardige middenmoter en eindigde veertiende met 62 punten. Buurland Noorwegen gaf de maximale 'twelve points' en ook veertien andere landen gaven punten. België had één punt over voor Stjernberg.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.