Destination Copenhagen [19]: Tijana, Macedonië

Nog 32 dagen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. 37 landen zullen proberen om de trofee te overwinnen. Eén van die landen is Macedonië, deelnemer van de tweede halve finale.

Tijana Dapčević is geboren in Skopje, de hoofdstad van het toen nog Socialistische Republieke Macedonië, een deel van Joegoslavië, op 3 februari 1976. Ze groeit op in een muzikale familie. Haar jongere zus Tamara stond in 2008 al op het Songfestivalpodium in Belgrado. In 1994 kwam haar carrière op gang: ze bracht toen haar eerste nummer uit. Dat werd een hit en er volgde vijf albums en vele singles in de Balkan. In 2006 nam ze deel aan de finale in Servië en Montenegro. Ze eindigde achtste in de controversiële finale en uiteindelijk kwam er geen deelname in Athene.

Dit jaar koos de omroep opnieuw volledig intern zijn kandidaat, na het afvoeren van Skopje Fest als preselectie in 2012. Na een geslaagde poging in 2012 en een mislukte in 2013 bleef men dus bij de interne keuze en viel het oog op Tijana. Eind augustus bracht men het nieuws naar buiten en in februari kwam de inzending naar buiten: ""Tamu kaj što pripagjam", in het Engels "To The Sky". Het nummers zal volledig in het Engels gebracht worden.

De tekst van "To The Sky" komt van Darko Dimitrov en Elena Risteska Ivanovska. Elena vertegenwoordigde Macedonië in 2006 en Darko schreef toen haar nummer. De muziek is geschreven door Darko Dimitrov en Lazar Cvetkoski. Tijana komt met "To The Sky" uit als elfde in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2014 op donderdag 8 mei 2014.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.