Destination Copenhagen [26]: Conchita Wurst, Oostenrijk

Nog 25 dagen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. 37 landen zullen proberen om de trofee te overwinnen. Eén van die landen is Oostenrijk, deelnemer van de tweede halve finale.

Tom Meuwirth is geboren in 6 november 1988 in Gmunden. In 2007 nam hij deel aan Starmania. Hij werd tweede, achter Nadine Beiler. Zij mocht in 2011 Oostenrijk vertegenwoordigen in Düsseldorf. Het bleef stil rond Meuwirth tot in 2011. Toen nam hij deel aan Die große Chance als Conchita Wurst, een vrouw met lang haar en een baard. Ze haalt de finale en eindigt daar op een zesde plaats. Een jaar later doet ze mee aan de preselectie voor het Eurovisie Songfestival, waar ze tweede werd met "That's What I Am". Ze haalde in de superfinale 49 % van de stemmen, de winnaars haalden 51 %.

ORF moet, net zoals vele omroepen in Europa, besparen en één van de besparingsmaatregelen was geen voorronde voor het Songfestival. Er kwam een interne keuze en Conchita Wurst werd intern aangeduid. In vele landen werd ze besproken, positief en negatief. Zo werden in Wit-Rusland en Rusland petities opgestart om haar deelname te verbieden. Zonder succes weliswaar. Op 18 maart kwam haar inzending "Rise Like a Phoenix" uit.

Charly Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski en Julian Maas hebben het nummer van Conchita Wurst geschreven. Conchita Wurst komt met "Rise Like a Phoenix" uit als zesde in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2014 op donderdag 8 mei 2014.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.