After Copenhagen: Hoe stemde Europa?

Het Eurovisie Songfestival 2014 is voorbij, iedereen is vertrokken uit Kopenhagen en het aftellen naar mei 2015 begint al voor de fans van het festival. Volgend jaar trekken we alvast naar Oostenrijk voor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival, maar omdat een jaar soms wel lang duurt, bespreken wij de negenenvijftigste editie van het Eurovisie Songfestival gedurende deze week na in After Copenhagen. Vandaag bespreken we opmerkelijke resultaten bij de televoting en de vakjury. Hoe besloot Rusland over Conchita en koos Oekraïne Europees of Russisch? 

Gisteren keken we naar de plaats op het scorebord, maar vandaag kijken we naar hoe de landen stemden. We beginnen met Rusland. De Russische vakjury stemde Wit-Rusland op de eerste plaats en Oekraïne stond zesde bij de jury. In de televote stond Wit-Rusland tweede en Oekraïne vierde, wat respectievelijk twaalf en zeven punten opleverde op het scorebord. Over Conchita Wurst waren ze verdeeld. Vier van de vijf juryleden stemde haar in de top tien, maar ééntje koos voor plaats 21. Het Russische publiek stemde haar op op een opmerkelijke derde plaats en er waren in totaal vijf punten voor Oostenrijk. Conclusie: Het Russische volk is nog niet zo bekrompen als we denken.

In Oekraïne weegt de discussie door: gaan we Europees of gaan we Russisch. Als we de resultaten van de finale erbij nemen kunnen we zeggen dat Oekraïne Europees heeft gestemd. Zo gingen de twaalf punten naar Zweden en de acht naar Oostenrijk. De jury maakte een duidelijk statement en bij bijna iedereen eindigde Rusland buiten de top tien (bij één iemand op negen). De televoter stemde Rusland op een derde plaats, maar de televoting werd wel gewonnen door Polen.

Oostenrijk kreeg van vier landen geen punten. De Wit-Russische jury was duidelijk geen fan van Conchita Wurst en zette haar op een 23e plaats in totaal (24-25-20-23-22). De televoter was wel fan en zette haar op een vierde plaats. Gecombineerd werd ze veertiende in Wit-Rusland. Ook in Armenië eindige Oostenrijk op een veertiende plek: 24e bij de jury's en tweede bij de televoters. Polen zette Conchita Wurst net uit de top tien op plaats elf. Ze werd negentiende bij de vakjury en vierde bij de televoters. San Marino ten slotte gaf ook geen punten aan de winnaar. Het land maakte enkel gebruik van de juryvoting en die  gaven Conchtia een veertiende plaats. 

Wat viel ons nog op. Alle vijf de juryleden in Armenië zette Azerbeidzjan op de laatste plaats, net zoals de televoter. Andersom gebeurde dit ook. In de Baltische staten gingen alle twaalf punten naar Nederland. In Polen stemden alle juryleden Nederland op de eerste plaats en in Duitsland gingen alle juryleden voluit voor Denemarken. Finland en Slovenië kozen unaniem voor Oostenrijk. Toevallig gingen ook alle Moldaviërs voor Roemenië.

Met deze transparantie werd ons ook nog iets anders duidelijk. Het verhaal Azerbeidzjan van de afgelopen jaren met omkoping hebben dit jaar kracht bijgezet gekregen. Vorige jaren gaven Malta en Litouwen vaak de twaalf aan Azerbeidzjan. Dit jaar eindigde Azerbeidzjan bij deze drie landen respectievelijk op de 24e en 17e plaats. Wie weet was deze transparantie een duidelijk signaal aan Azerbeidzjaanse omkopers.

Wie won het vaakst de televoting? Oostenrijk won in negen landen de televoting, Armenië in zeven landen, Nederland en Rusland elk in vijf landen, Polen in vier landen, Roemenië in drie landen en Oekraïne, Montenegro, Finland, Zwitserland en Hongarije konden allemaal in één land winnen. Bij de vakjury's won Oostenrijk ook het meest met negen landen, dan volgt Zweden met zes landen, Nederland met vier landen, Armenië met drie landen, net zoals Denemarken. Hongarije, Rusland en Malta winnen in twee landen en Spanje, Finland, Roemenië, Wit-Rusland en Azerbeidzjan konden telkens één land overtuigen.

Conclusie: de openheid bij deze puntentelling brengt heel wat interessante informatie naar buiten. Het zou kunnen verklaren waarom sommige landen zo laag zijn geëindigd dit jaar. Morgen kijken we hoe dat de startvolgorde van belang is geweest in Kopenhagen. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.