After Copenhagen: Ons oog op het scorebord.

Het Eurovisie Songfestival 2014 is voorbij, iedereen is vertrokken uit Kopenhagen en het aftellen naar mei 2015 begint al voor de fans van het festival. Volgend jaar trekken we alvast naar Oostenrijk voor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival, maar omdat een jaar soms wel lang duurt, bespreken wij de negenenvijftigste editie van het Eurovisie Songfestival gedurende deze week na in After Copenhagen. Vandaag leggen we ons oog op het scorebord van de finale van afgelopen zaterdag. Wie haalde zijn beste resultaat sinds jaren en wie faalde er compleet?

Beginnen doen we met Oostenrijk, de winnaar van dit jaar. Oostenrijk won nog maar één keer voordien en dat was in 1966. Oostenrijk haalde 290 punten, het hoogste puntensaldo ooit voor het land. Nederland werd tweede. Het beste resultaat sinds de laatste overwinning van Nederland in 1975. The Common Linnets haalden 238 punten en dat is ook het hoogste puntenaantal voor Nederland ooit. Zweden vervolledigde top drie. Ook in 2011 eindigden ze op een derde plaats met Eric Saade.

De rest van de top tien bestond uit Armenië op vier, Hongarije op vijf, Oekraïne op zes, Rusland op zeven, Noorwegen op acht, Denemarken op negen en Spanje op tien. Armenië evenaart daarmee zijn huidig record van 2008, een vierde positie. Hongarije haalde zijn tweede beste resultaat ooit dit jaar, enkel bij hun debuut in 1994 deden ze het een plaatsje beter. Rusland haalde dit jaar zijn derde jaar op rij de top tien. Gastland Denemarken kon zich ook in de top tien plaatsen op de negende positie en de Spaanse Ruth Lorenzo sloot de top tien af. Daarmee was Spanje dit jaar het beste land van de Big Five. 

Wij duiken de top tien uit met Finland op elf, Roemenië op twaalf, Zwitserland op dertien, Polen op veertien, IJsland op vijftien en Wit-Rusland op zestien, het Verenigd Koninkrijk op zeventien, Duitsland op achttien, Montenegro op negentien, Griekenland op twintig en Italië op eenentwintig. Finland haalde dit jaar zijn beste resultaat sinds de overwinning van Lordi in 2006. De Zwitsers deden het ook goed met een dertiende plaats. Het was hun beste resultaat sinds 2005. Polen heeft ook reden tot juichen, want hun terugkeer werd gevierd met een finaleplaats. De veertiende plek was beter dan verwacht. Het is ook hun vierde beste resultaat ooit. De eerste kandidaat die faalde was Molly uit het Verenigd Koninkrijk. Zij kon de verwachtingen niet inlossen en eindigde zeventiende, maar twee plaatsen hoger dan vorig jaar. Montenegro kon bij zijn debuut in de finale niet meteen overtuigen met een negentiende plaats. Griekenland was ook een van de grote verliezers. Ze haalden hun slechtste resultaat sinds 1998 en kregen voor het eerst sinds 1996 geen punten tijdens de finale. Ook Italië deed het niet goed. Sinds hun terugkeer in 2011 eindigde het land altijd in de top tien, maar nu vielen ze daar ver uit, zelfs buiten de top twintig. Ze kregen nog wel twaalf punten van Malta.

De laatste vijf van de avond kwamen uit Azerbeidzjan (22), Malta (23), San Marino (24), Slovenië (25) en Frankrijk (26). Azerbeidzjan haalde zijn slechtste resultaat ooit op het Eurovisie Songfestival en is zijn alleenrecht om altijd in de top tien te eindigen kwijt. Wat moet dat pijn gedaan hebben. San Marino maakte geen te sterk debuut tijdens de finale en eindigde bij de laatste drie. Het zal Valentina Monetta worst (of wurst) wezen, want eindelijk stond ze in de finale. Frankrijk kreeg de rode lantaarn en dat de allereerste in de geschiedenis. Slechts twee punten waren er voor Twin Twin. Nu is Israël het land dat het langst deelneemt zonder laatste plaats. 

Conclusie: goede avond voor Oostenrijk, Nederland, Armenië, Hongarije en Spanje. Mindere avond voor het Verenigd Koninkrijk, Montenegro en San Marino en een avond om snel te vergeten voor Griekenland, Azerbeidzjan en Frankrijk. Morgen kijken we naar hoe de jury dacht over al de kandidaten.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.