After Copenhagen: Wat kon er beter?

Het Eurovisie Songfestival 2014 is voorbij, iedereen is vertrokken uit Kopenhagen en het aftellen naar mei 2015 begint al voor de fans van het festival. Volgend jaar trekken we alvast naar Oostenrijk voor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival, maar omdat een jaar soms wel lang duurt, bespreken wij de negenenvijftigste editie van het Eurovisie Songfestival gedurende deze week na in After Copenhagen. Deze editie was weer een geslaagde editie met een unieke locatie. De Denen hebben een prachtige editie afgeleverd. Wat kon er nog beter en wat was een leuke nieuwigheid.

De Denen hadden een indrukwekkend idee: een oude scheepswerf ombouwen tot een Songfestivalarena. Velen stonden er sceptisch over, maar hoedje af voor DR. Je zou het vanbinnen niet zeggen dat dit tien maanden eerder een oude, verlaten plaats was. Aan de buitenkant kon je het nog zien, maar daar had de kijker geen last van. Het maakt de beleving voor de fans des te groter dat ze op de unieke plaats zijn geweest.

De industriële look van de B&W Hallerne werden ook gebruikt in het podium. Het mag terecht het meest veelzijdige podium in jaren genoemd worden. 37 songs kregen 37 verschillende settings, camerapunten etc. Er werden dit jaar ook pyrotechnics gebruikt, maar het was allemaal heel wat minder dit jaar. Dat was best goed, want teveel is nooit goed. Ook het tempo van de show was goed, enkel de vele interval acts in de finale waren misschien overbodig. Eéntje had zeker mogen afvallen. Het groepsnummer mag zeker behouden blijven. 

Wat kon er beter? Het presentatietrio was goed, maar daar bleef het bij. Net zoals in 2001 waren er heel wat flauwe moppen. Ze wouden als presentatietrio (en vooral de twee mannen dan) tonen dat het Songfestival tolerant is tegenover homo's, maar werd het niet te veel in de verf gezet? Ook moeten er vragen gesteld worden bij het bepalen van de startvolgorde door de producers. Voor velen geen probleem, maar voor enkele landen is het een doorn in het oog. Zij vinden het dan weer oneerlijk dat ze bv. tussen twee favorieten staan. Je hebt winnaars en verliezers.

Tenslotte een puntje dat beter kon, zijn de spokespersons. Hier kan de productie niet veel aan doen, maar vooral de openbare omroep. Lof aan de VRT om een onbekende Vlaming onze punten te laten voorlezen. Het werd goed gedaan en zeer professioneel. Landen zoals Azerbeidzjan, Wit-Rusland en Spanje hadden dit jaar puntengevers om mee te laten. 

Veel positieve punten, weinig negatieve punten. Die negatieve punten noemen we dan nog liever werkpunten. Morgen sluiten we af met hoe België in 2015 moet kiezen en vooral voor wie.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.