Kopenhagen Live: Hoe ging de tweede halve finale voor de jury's?

Ook voor de kandidaten van de tweede halve finale is de dag voor de liveshow een spannende dag, want ze mogen twee keer oefenen en 's avonds is het voor hun al voor echt, want dan stemmen de vakjury's. De show van vanavond was dus even belangrijk als die van morgenavond voor de kandidaten. Als de televoting morgen afsluit, worden de punten van alle stemmende jury's bij de stemmen van de kijkers opgeteld en kennen we rond de klok van 23:00 de tien nieuwe en laatste finalisten voor de finale van zaterdag. Voor vijf anderen is het verhaal definitief voorbij.

De tweede halve finale begint met een korte recap van de eerste halve finale, om daarna in het nachtleven van Kopenhagen te duiken. Als dat afgelopen is, gaan we over tot de openingsact. Die is gebaseerd op "Tango Jalousie" van de Deens Jacob Gade. Met veel moderne dans in allerlei kostuums is dit best indrukwekkend. De hosts doen weer hun werk met de nodige flauwe grappen en dan kan de show beginnen.

De tweede halve finale wordt geopend door Malta. Weinig interactie tussen de verschillende leden van Firelight, maar met "Coming Home" hebben we al meteen een leuke opener, dankzij de goede muziek uiteraard. Na de zoete opener uit Malta is het tijd voor de vrouw met ballen uit Israël. Mei Finegold zong vanmiddag een beetje aarzelend, maar spaarde het dus duidelijk op voor vanavond. Wat een stem! Wat een nummer! Datzelfde kunnen we zeggen over Carl Espen uit Noorwegen. Met zijn speciale stem brengt Carl een rustpunt in het begin van de show, wat alleen maar in zijn voordeel kan spelen. Nog een voordeel voor hem is het nummer achter Noorwegen. Dat is namelijk Georgië. Een groep met duidelijk veel talent, maar waarom brengen ze dan zo'n slecht nummer met de nu al beruchte 'skydiver'.? Kandidaat voor de rode lantaarn. Polen heeft geen 'skydivers', maar wel slaven meegebracht. De fans van borsten komen hier aan hun trekken, maar die van de goede muziek moeten nog even wachten. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Noorwegen, Israël, Malta, Polen, Georgië.


Oostenrijk komt dan wel na een break, maar dit nummer heeft alles om op te vallen. Een nummer in ware James Bond-stijl, iemand met een lange jurk en vooral... de vrouw met een baard. Zal Europa voor de harige hij/zij vallen? Het kan volgens ons! Litouwen schreeuwt om aandacht. Dat roept ze vaak tijdens "Attention" en in het opvallende decor krijgt Vilija die aandacht ook de volle drie minuten, maar daarna zijn we het weer vergeten. Finland stuurt het enigste rocknummer in deze halve finale en dat kan wel werken. Jong en met talent, dus finale zou wel nipt moeten lukken. Ierland heeft een deuntje dat enorm doet denken aan Riverdance van twintig jaar geleden, maar zou "Heartbeat" even beroemd kunnen worden. Waarschijnlijk niet en finale is ook geen zekerheid. Vocaal lukt het voor haar ook niet altijd. Gisteren ging de Letse cake er al uit, en vandaag hebben we al de Wit-Russische "Cheesecake". Deze cake zou wel eens de finale kunnen halen, omdat Teo goed met de camera speelt. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Oostenrijk, Finland, Wit-Rusland, Ierland, Litouwen.Macedonië komt met een vernieuwende popsong... Voor Macedonië zelf. Het nummer kon jaren geleden ook al op het festival voorkomen en is dus niet vernieuwend. Finale zou nipt kunnen, maar wees niet verrast als Macedonië er zaterdag niet bij is. Sebalter is volgens vele wel de 'guilty pleasure' van deze halve finale. Het gefluit in het nummer is zo aanstekelijk en hij zingt het nummer voor Zwitserland met zo'n gemak dat finale een zekerheid is geworden. Na een korte break volgt Griekenland met "Rise Up". Noteer nu al maar dat ook Griekenland de finale zal halen. Ze brengen met de trampoline een leuke afwisseling en ze hebben een geweldige regie mee. Na de energieke Grieken komen de Slovenen en dit kunnen we alles behalve vernieuwend nummer nummer. De fluit hoorden we al enkele keren, zoals bij Emmelie de Forest vorig jaar. Ook moet ze de zenuwen onder bedwang houden. De rij van vijftien kandidaten sluit men af met Roemenië, een slimme zet van de productie om te eindigen met een knal. Veel beats en Roemenië mag zich ook opmaken voor de finale. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Griekenland, Roemenië, Zwitserland, Slovenië, Macedonië.De Australische Jessica Mauboy mag tijdens de pauze twee nummers brengen: "Never Be The Same" en "Sea Of Flags". Aan het einde van de show werden er vanavond ook weer valse finalisten bekend gemaakt. Die waren vanavond Georgië, Ierland, Litouwen, Polen, Noorwegen, Oostenrijk, Wit-Rusland, Finland, Israël en Macedonië. Morgenavond natuurlijk de echte finalisten. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.