Kopenhagen Live: Over 24 uur weten we het...

Binnen 24 uur kennen we de win naar van het Eurovisie Songfestival 2014. 26 landen doen mee aan de finale, waaronder Nederland. Zij hebben zich in slechts enkele dagen kunnen ontpoppen van een middenmoter tot een favoriet voor de overwinning. De te kloppen favoriet is er dit jaar niet. Bij de bookmakers staat Zweden nu bovenaan, maar Oostenrijk en Nederland volgen kort. Voor het begin van het festival was Armenië twee maanden topfavoriet, maar ze zijn gezakt naar de vierde favoriet. Ook het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Oekraïne zouden wel eens kans maken.

De finale start met een rit van Malmö naar Kopenhagen. Niet zo lang, slechts enkele kilometers. Met trein, auto en helikopter komen ze aan op de tonen van "Dansevise", het lied dat de eerste overwinning bracht naar Denemarken in 1963. Net zoals vorig jaar is er dan een vlaggenceremonie met alle finalisten. Zij komen in volgorde van optreden op het podium. Achter de kandidaten volgen de drie presentatoren. Met de verplichte uitleg kan de finale van het 59e Eurovisie Songfestival beginnen.

Voor welke landen zit er een plaats bij de beste tien in het verschiet? Zeker en vast voor Zweden, Nederland, Oekraïne, Griekenland, Noorwegen, Azerbeidzjan en het Verenigd Koninkrijk denken we. Armenië zou wel eens kunnen falen, maar kan evengoed winnen Ook Hongarije en gastland Denemarken kunnen goede kaarten voorleggen.  De kandidaten voor de rode lantaarn zijn San Marino, Duitsland, Slovenië en Wit-Rusland.

Na de song van Duitsland volgt er een break. Landen die geen reclame uitzenden kunnen dan kijken naar een filmpje van het Eurovision Book of Records. Zo volgen er nog enkele tijdens de finale. De eerste interval act van de avond heet "Trip to the Future" en kwam uit de ideeën die werden gestuurd via #MyEurovisionIdea. Gaia Cauchi, de winnares van het Junior Eurovisie Songfestival eind vorig jaar, krijgt ook een half minuutje de tijd om haar vocale kunsten te vertonen. Dit is voor het eerst tijdens het volwassen festival dat een Junior-kandidaat een gastoptreden heeft.

De tweede interval act is iets waar lang is naar uitgekeken: "Rainmaker" van Emmelie de Forest. Alle deelnemende kandidaten krijgen een rol tijdens het nummer. Ook de presentatoren moeten hun vocale kunsten tonen aan de wereld en doen dat tijdens de "Twelfies Song". Rond kwart voor twaalf zal de puntentelling pas starten. Vanavond stemde men op alfabetische volgorde. Even ontstond er tumult toen de Azerbeidzjaanse woordvoerster acht valse punten moest geven aan Armenië. Ze weigerde en zei heel de tijd Griekenland. Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.