Kopenhagen Live: "Als je geen zenuwen hebt, leef je niet als artiest."

Georgië startte de persconferentie met een typisch traditioneel folk-liedje dat a capella gezongen werd. Hoewel niet duidelijk waar het liedje over ging, gaf het zeker een kijk op de vocale capaciteiten van de zangers van de Georgische band. De leden van de delegatie waren tevreden over de repetitie van vandaag: "Het is heel fijn met zo professionele mensen te werken. Het is heel belangrijk dat het concept van 'terugspringen op aarde' goed wordt uitgebeeld op het podium. We waren in eerste instantie niet tevreden met de lichten en de achtergrond, maar dat is nu volledig aangepast".

Over het liedje en wat het zo Georgisch maakt: "Typische Georgische nummers zijn typisch gebaseerd op drie stemmen. Dit geeft de mogelijkheid om steeds over te schakelen op verschillende stemmen tijdens het nummer. Alle typische Georgische muziek heeft drie stemmen. Dit maakt ook dat het heel dicht ligt bij jazz".

Via social media werd de vraag gesteld welke typische Georgische instrumenten de band veel gebruikt: "Natuurlijk is de stem het belangrijkste instrument. Maar we gebruiken ook veel de panduri. Hier in Kopenhagen spelen we met meer gekende instrumenten, zoals de gitaar".

De band over hun kansen in de halve finale: "Naarmate de tijd verstrijkt, zijn we meer relaxed geworden en er meer gerust. We hebben het gevoel dat alles geweldig zal gaan. We zijn artiesten: natuurlijk zijn we nerveus. Als je dat niet hebt, leef je niet als artiest. Alles lijkt te lukken, de techniek werkt goed mee".

De band vertelde nog hoe zij bij elkaar zijn gekomen. Ze hebben elkaar in Georgië ontmoet (niet in Duitsland, zoals veel wordt gedacht) en zijn dan samen voor een tijd naar Duitsland getrokken om liedjes te schrijven en muziek te maken. Omdat Georgië op de rand ligt van zowel Oost en West-Europa, heeft de band zich ontwikkeld als een band die invloeden van alle delen van Europa gebruikt in de muziek. "Zelfs uit de Beatles halen we inspiratie" zegt bandlid Mariam.

Georgië debuteerde op het Eurovisie Songfestival in 2007. Het land wist het Songfestival nog niet te winnen, maar was toch redelijk succesvol. Het wist zich in zeven deelnames slechts één keer niet te plaatsen voor de finale. In 2009 was het land er niet bij in Moskou omwille van conflicten met Rusland. In 2013 eindigde het land op de vijftiende plaats.

Een verslag van de Georgische repetitie kan je hier vinden.

Populaire posts van deze blog

Eurovisão 2018 [4]: Bulgarije niet meer op deelnemerslijst.

Eurovisão 2018 [3]: "Lissabon is geen zekerheid"