Kopenhagen Live: "In eigen taal zingen is een sterkte."

Sergej uit Montenegro nam niet eens de tijd om te gaan zitten en zette nog bij het binnen komen een akoestische versie in van zijn nummer "Moj Svijet". Sergej was erg tevreden over het geluid en de staging vandaag tijdens de tweede repetitie. Over het feit dat er een rollerschaater op het podium te zien is, zei Sergej dat de rollerschaatser schijnt als de zon en Montenegro is nu eenmaal het land van de zon. "Montenegro heeft 365 dagen van zon", aldus Sergej. Over zijn keuze om in het Montegrijns te zingen zegt Sergej: "iedereen zingt in het Engels dit jaar en wij doen dat niet." 

Dan waren ze even vergeten dat ook Italië en Portugal in de eigen taal zingt. "Het is een sterkte dat wij in onze eigen taal zingen. Vooral omdat de Balkanlanden en de landen die traditioneel in hun eigen taal zingen allemaal afwezig zijn." De vraag volgde of Sergej het jammer vind dat er weinig voormalig Joegoslavië-landen zijn dit jaar. Sergej: "Ja, dat vind ik heel jammer. Ik heb veel vrienden daar en het is fijn als die er bij zijn".

Sergej vertelde ook iets over het feit dat Montenegro zich nog nooit wist te plaatsen voor de finale: "Ik hou niet van druk. Het is niet juist als we denken dat Montenegro gaat zich plaatsen. Dan zijn wij niet meer het land dat zich nog nooit plaatste" lachte hij.

De Montenegrijnen hebben ook wel gevoel voor humor: ze schrijven een wedstrijd uit om te zien wie er langer is dan Sergej. Om dit te meten, werd een kartonnen board met een levensgrote afbeelding van Sergej gepresenteerd. De winnaar die dus langer is dan Sergej, krijgt een prijs, maar wat de prijs is wilde het team nog niet verklappen.

Montenegro nam voor het eerste zelfstandig deel aan het festival in 2007, na deelgenomen te hebben als Servië en Montenegro in 2004 en 2005. Montenegro was nog niet erg succesvol: het bereikt nog nooit de finale. Door de slechte resultaten, nam het land niet deel in 2010 en 2011. Beste resultaat was de elfde plaats in de halve finale in 2009.

De repetitie van Montenegro kan je hier nalezen. 

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.