Kopenhagen Live: Vanavond finale Eurovisie Songfestival 2014

Vanavond om 21:00 is er in de B&W Hallerne in Kopenhagen de grote apotheose van het 59e Eurovisie Songfestival met de 3,5 uur durende finale. Het festival kwam in Kopenhagen terecht na de overwinning van Emmelie de Forest vorig jaar in Malmö. Het thema van de show is "#JoinUs" en komt veelvuldig terug tijdens de show. België wist zich afgelopen dinsdag niet te kwalificeren voor de finale, maar Nederland deed dat wel. The Common Linnets starten als 24e vanavond. In totaal doen er 26 kandidaat mee: Oekraïne mag de show starten en het Verenigd Koninkrijk sluit de rij van 26 af.

Finale Eurovisie Songfestival 2014
01. Oekraïne: Mariya Yaremchuk - Tick-Tock
02. Wit-Rusland: Teo - Cheesecake
03. Azerbeidzjan: Dilara Kazimova - Start a Fire
04. IJsland: Pollapönk - No Prejudice
05. Noorwegen: Carl Espen - Silent Storm
06. Roemenië: Paula Seling & Ovi - Miracle
07. Armenië: Aram MP3 - Not Alone
08. Montenegro: Sergej Ćetković - Moj svijet
09. Polen: Donatan & Cleo - My Słowianie/We Are Slavic
10. Griekenland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd - Rise Up
11. Oostenrijk: Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix
12. Duitsland: Elaiza - Is It Right
13. Zweden: Sanna Nielsen - Undo
14. Frankrijk: TWIN TWIN - Moustache
15. Rusland: Tolmachevy Sisters - Shine
16. Italië: Emma - La mia città
17. Slovenië: Tinkara Kovač - Round and Round
18. Finland: Softengine - Something Better
19. Spanje: Ruth Lorenzo - Dancing in the Rain
20. Zwitserland: Sebalter - Hunter of Stars
21. Hongarije: András Kállay-Saunders - Running
22. Malta: Firelight - Coming Home
23. Denemarken: Basim - Chiche Love Song
24. Nederland: The Common Linnets - Calm After the Storm
25. San Marino: Valentina Monetta - Maybe (Forse)
26. Verenigd Koninkrijk: Molly - Children of the Universe

Alle landen die deelnamen aan dit festival, ook de niet-geplaatste landen, stemmen vanavond. Elk land zal 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten geven Elk land zal stemmen op basis van 50 % vakjury en 50 % televoting. De vakjury's zaten gisterenavond al samen om te stemmen op basis van de generale repetitie. Elk jurylid, vijf per land in totaal, maken een lijstje van hun nummer 1 tot en met nummer 26. Daar telt men dan de punten van de televoting bij op en je krijgt het resultaat. Na de finale zullen de resultaten van de halve finales en zo snel mogelijk ook van alle juryleden naar buiten komen.

De show is te volgen in België via Eén (HD) en Radio 2 met commentaar van Peter Van De Veire en Eva Daeleman vanuit Brussel.. Via Nederland 1 (HD) zal de show te volgen zijn met commentaar van Cornald Maas en Jan Smit. Ook is de show via digitaal te volgen via onder meer BVN, La Une, BBC One, France 3, TVE La 1, RAI 2 en TVP Polonia. Niet overal kan je alles ontvangen. Eén en Nederland 1 zenden vooral een voorbeschouwing uit, respectievelijk om 20:40 en 20:30. Ook zal de show vanavond te zien zijn in niet-deelnemende landen als Cyprus, Servië, Kroatië en Faeröer. In vertraging volgen ook Australië en Nieuw-Zeeland.

De punten zullen vanavond voorgelezen worden. De Belgische punten worden als 32e voorgelezen door Angelique Vlieghe en de Nederlandse als tiende door Tim Douwsma. De aftrap zal gegeven worden door Azerbeidzjan en Slovenië mag als laatste zijn 'twelve points' uitdelen. Een echte topfavoriet lijkt er niet dit jaar, maar het zou dit jaar gaan tussen Zweden, Oostenrijk, Nederland, Armenië en het Verenigd Koninkrijk.

De presentatoren van vanavond zijn Lise Rønne, Nikolaj Koppel en Pilou Asbæk. Emmelie de Forest zal zijn de interval met de 26 kandidaten het lied "Rainmaker" zingen. Een andere gast is Gaia Cauchi, de winnares van het Junior Eurovisie Songfestival 2013. Zij zal heel kort zingen. De hosts hebben ook een nummer voorbereid. Download hier een scorebord voor vanavond.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.