Waar is... [1] Joegoslavië?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst? 

We beginnen onze tocht deze zomer met Joegoslavië. Dit land nam in totaal 27 keer deel aan het Eurovisie Songfestival. Eén keer was het raak voor het land en konden ze winnen en hun laatste deelname tot op heden was in 1992. Waarom is Joegoslavië gestopt met deelname aan het Eurovisie Songfestival?

Dit is heel simpel te beantwoorden: Joegoslavië bestaat niet meer. Na de eerste wereldoorlog werd Joegoslavië opgericht als een monarchie en een soort van samenwerkingsverband tussen Slovenië, Kroatië, Servië, Montenegro, Macedonië en Bosnië. Midden in de tweede wereldoorlog werd Joegoslavië communistisch en in 1991 valt Joegoslavië grotendeels uiteen door de Joegoslavische Oorlog. Enkel Servië en Montenegro gaan nog voort als de Federale Republiek Joegoslavië. In 2003 verdwijnt die naam en in 2006 is Joegoslavië definitief verleden tijd door de definitieve splitsing van Servië en Montenegro op 3 juni 2006.

Daarom doet Joegoslavië niet meer mee. Alle landen die uit Joegoslavië kwamen hebben nadien allemaal deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. Servië kom zelfs het festival eens winnen. Joegoslavië debuteerde in 1961 en dat zorgde voor controverse. Konden ze gezien hun politieke situatie toen wel optreden op een Europees feest als communistisch land? Ook door Spanje, die toen in de Franco-dictatuur leefde was er ophef. Die maakte ook hun debuut dat jaar.

Het was een matig debuut met een plek in de middenmoot. Het jaar daarna doen ze het wel goed met een vierde plaats.  De jaren daarna kan Joegoslavië niet echt overtuigen. In 1976 werd Joegoslavië onterecht vier punten afgehouden wegens een registratiefout. De EBU besloot om deze niet te geven en uit protest bleef het land weg tot en met 1980. In 1981 keert het land terug en opnieuw belanden ze in de middenmoot. Pas in 1983 kan de allereerste inzending in het Montenegrijns overtuigen en haalde ze een vierde plaats binnen. Ook haalde ze voor het eerst de kaap van honderd punten. 

In 1985 besloot Joegoslavië opnieuw thuis te blijven vanwege een herdenking van Josip Broz Tito, de tweede president van Joegoslavië. Hij was op 4 mei 1985 namelijk vijf jaar overleden. Na 1986 breken gouden jaren aan voor Joegoslavië. Het begint matig met Doris Dragović in 1986 die elfde eindigde, maar in Brussel, in 1987 eindigde Joegoslavië op een vierde plaats en in 1988 kon Srebrna Krila op een zesde plaats eindigde.

Daar was het dan: 1989. Nog enkele jaren voor het einde van Joegoslavië, maar het gebeurde dan eindelijk. Joegoslavië won het Eurovisie Songfestival 1989 met "Rock Me" van Riva, een groep uit de Kroatische kuststad Zadar. Om die reden kwam het festival van 1990 ook in Zagreb terecht. Ironisch genoeg won in het communistische Zagreb een lied dat opriep tot een sterker Europa, dat van Italië. Vele liedjes gingen dat jaar over Europa en samenhorigheid. Een jaar eerder was namelijk de Berlijnse Muur gevallen.

Een jaar na het festival in Zagreb roepen Kroatië en Slovenië op 25 juni 1991 hun onafhankelijkheid af. Op 8 september dat jaar volgt ook Macedonië en op 1 maart 1992 is Bosnië & Herzegovina aan de beurt. Servië en Montenegro blijven nog voort gaan als Joegoslavië, maar niet meer als de communistische staat, maar als de Federale Republiek Joegoslavië. Ze doen in 1992 nog mee als die republiek aan het Eurovisie Songfestival in Malmö, maar daarna zou Joegoslavië nooit meer op het Eurovisie Songfestival verschijnen, omwille van de Balkanoorlogen en sancties tegen het regime van Milošević.Een lijst van alle deelnames van Joegoslavië op het Eurovisie Songfestival kan je via de officiële website van het Eurovisie Songfestival hier terugvinden. Volgende week breiden we een vervolg op het hoofdstuk Joegoslavië en hebben we het over Servië en Montenegro.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.