Waar is... [2] Servië en Montenegro?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Vorige week hadden we het over Joegoslavië. In 1992 was Servië en Montenegro er in principe al bij, maar pas in 2004 namen ze voor het eerst deel aan het festival onder die noemer. Een jaar later volgde hun laatste deelname al en in 2006 mocht het land ook voor de laatste keer deel uitmaken van de Songfestivalfinale als stemmend land. Waarom zijn deze twee landen er samen niet meer bij? 

Op 4 februari 2003 ging de nieuwe confederatieve grondwet in voege en daarmee was de Federale Republiek Joegoslavië definitief verleden tijd. Servië en Montenegro gingen nu gewoon verder als een confederatie tussen deze twee landen. Montenegro was al niet echt tevreden met dit samenwerkingsverband en kreeg van de VN in 2003 de mogelijkheid om drie jaar later een referendum te houden voor onafhankelijkheid. Dat werd gedaan in 2006 en meer dan de helft stemde voor onafhankelijkheid. Op 3 juni 2006 waren Servië en Montenegro officieel twee soevereine staten.

In 2003 wou Servië en Montenegro al meedoen aan het festival, maar kon het niet meedoen omdat er te veel landen al waren ingeschreven. In 2004 werd de halve finale ingevoerd en mochten ze meedoen. Dat deden ze al meteen met een superster uit de Balkan: Željko Joksimović uit Servië mocht het land als eerste vertegenwoordigen. Hij won met "Lane Moje" al meteen de halve finale en werd tweede in de finale.

In 2005 maakte een Montenegrijnse groep de honneurs waar en werd No Name afgevaardigd met "Zauvijek Moja". Ook zij deden het goed en eindigden op een zevende plaats. In 2006 mocht het land daarom, al goed wetende dat het samen hun laatste keer zou zijn, rechtstreeks aantreden in de finale. No Name won opnieuw de nationale finale. De Montenegrijnse juryleden gaven geen punten aan de Serviërs. De televoters kozen wel voor een Servische kandidaat, maar omdat de jury dus hier resoluut anti-Servisch koos, won No Name opnieuw. RTS, de Servische omroep, weigerde om No Name als winnaar te herkennen. DIt dispuut zorgde ervoor dat het land niet deelnam, maar wel mocht stemmen. Ze waren namelijk te laat uitgeschreven bij de EBU. Een afscheid in mineur dus voor Servië en Montenegro op het Eurovisie Songfestival.

Servië en Montenegro hebben een korte geschiedenis op het Eurovisie Songfestival, maar als twee aparte staten hebben ze al meerdere keren deelgenomen aan het festival. Servië won al meteen bij zijn debuut in 2007 en dat was uniek (uitgezonderd het eerste jaar van Zwitserland natuurlijk) op het festival en dit jaar schreef Montenegro ook een beetje geschiedenis: ze stonden voor het eerst in de finale.


Hoeveel punten ze kregen in 2004 en 2005, kan je via de officiële website van het Eurovisie Songfestival hier nalezen. Na Joegoslavië en Servië & Montenegro hebben we het de komende drie weken nog over voormalige Joegoslavische staten: Servië, Kroatië en Bosnië & Herzegovina. Volgende week hebben we het over Servië dat dit jaar zijn kat stuurde naar het festival in Kopenhagen.

Populaire posts van deze blog

Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon op 8-10-12 mei.

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.