Waar is... [4] Kroatië?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Sinds de start van deze reeks hebben we het al gehad over Joegoslavië, Servië en Montenegro en Servië. Vandaag breiden we een vervolg aan ex-Joegoslavische landen met Kroatië. Kroatië maakt in 1993 zijn debuut, maar was daarvoor al wel verantwoordelijk voor de Joegoslavische overwinning in 1989. Tot en met 2013 deed het land onafgebroken mee aan het festival, maar in 2014 stuurden de Kroaten hun kat naar Kopenhagen. Hoe dat kwam komt u nu te weten in deze "Waar is...".

Onafhankelijk sinds 1991 en bekend staan om zijn vele mooie eilandjes. Kroatië is één van de toeristische trekpleisters van Europa. Ondanks dat Kroatië bijna dubbel zo groot is als België, wonen er maar 4,5 miljoen mensen in het land. De hoofdstad is Zagreb en daar wonen ook de meeste mensen. Andere bekende plaatsen zijn Split en Dubrovnik. Leuk om te weten is dat de vulpen in Kroatië is uitgevonden, alsook de parachute.

In 1993 wilt Kroatië graag debuteren op het Eurovisie Songfestival. Samen met Kroatië wou ook ex-Joegoslavisch landen Slovenië en  Bosnië en Herzegovina debuteren. Ook voormalig Soviet-land Estland, voormalige communistisch landen Hongarije en Roemenië en tenslotte Slowakije, dat net uit Tsjecho-Slowakije was gesplitst, wouden allen debuteren in 1993. De EBU riep voor deze landen een voorronde in het leven en uiteindelijk gingen alle ex-Joegoslavische landen door naar het festival zelf. Op het festival brak Kroatië zelf geen potten en werd de groep Put vijftiende.

Ook in 1994 eindigde Kroatië ver in de tweede helft van het scorebord. In 1995 kreeg Kroatië een voorsmaakje van het succes op het einde van de jaren negentig. Dat jaar eindigde "Nostalgija" op een zesde plaats en toen ging het ze voor de wind. Op uitzondering van 1997 eindigde het land in zowel 1996, 1998 en 1999 bij de eerste vijf. In 2000 en 2001 ging het succes nog verder met een plek bij de eerste tien. Sinds 2002 ging het terug bergaf met Kroatië. Nog een mooie elfde plek in 2002. De jaren daarna eindigde Kroatië steevast in de middenmoot.

In 2006 kreeg Kroatië nog in extremis een plaats in de finale toegewezen omdat Servië en Montenegro zijn kat stuurde dat jaar. Het jaar daarna moest Kroatië in de halve finale en slaagde het niet te kwalificeren. In zowel 2008 als 2009 haalde ze dan wel weer de finale, maar eindigden ze buiten de top 15. In 2009 kregen ze zelf een wildcard voor de finale, ten koste van Servië. Na 2009 lukte het ze niet meer om zich te plaatsen voor de finale.

Midden september maakt de Kroatische omroep totaal onverwacht bekend dat ze in 2014 niet zullen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2014. Twee redenen werden hiervoor gegeven: de Europese financiële crisis en de slechte resultaten tussen 2010 en 2013. Toen gaf men wel aan dat het slechts om één jaar zou gaan en dat na het festival de financiën en interesse van het publiek werden gepolst. HRT zond het festival wel uit van 2014, dus de kans bestaat zeker dat Kroatië zich weer aanmeld voor 2015.De aandachtige kijker van dit jaar weet dat de Kroatische inzending van 1996 een speciale vermelding kreeg tijdens de finale in Kopenhagen. Een overzicht van Kroatië op het Songfestival kan je via de officiële website van het Eurovisie Songfestival hier raadplegen. Volgende week hebben we het voor het laatst over een ex-Joegoslavisch land en dat is Bosnië en Herzegovina.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.