Waar is... [6] Andorra?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

De afgelopen vier weken hadden we het over ex-Joegoslavische landen en deze en de komende twee weken gaan we het hebben over drie landen die nog kleiner zijn dan België en niet meer deelnemen. De zogenaamde dwergenstaatjes zijn Andorra, Monaco en Luxemburg. Beginnen doen we met Andorra. Zij maakte hun debuut op het Eurovisie Songfestival van 2004. Eind 2009 kondigde het echter zijn terugtrekking aan voor de editie van 2010. Vijf edities later zijn ze er steeds nog niet bij. Waarom? 

We spreken sinds de negende eeuw al van het Vorstendom Andorra. Met zijn 468 vierkante kilometer oppervlakte en 85.000 inwoners is het land 65 keer zo klein als België en woont er nog minder volk in het hele land Andorra dan in pakweg Mechelen of Aalst. Overigens heeft slechts 36,6 % van de bevolking de Andorrese nationaliteit. 33 % is Spaans (en dan nog meestal Catalaans), 16 % in Portugees, 6 % is Frans en nog eens 7 % komt genieten van het belastingvoordeel. Catalaans is er de officiële taal en Andorra la Vella is de hoofdstad.

Andorra maakt zijn debuut in 2004 op het festival van Istanboel. Er kwam al meteen een primeur, want "Jurgarem a estimar-nos" zou het eerste nummer ooit zijn dat in het Catalaans zou gezongen worden op het Eurovisie Songfestival. Normaal ging dat debuut al in 1968 gebeuren voor Spanje. De zanger Joan Manuel Serrat zou "La, La, La" zingen in het Catalaans, maar dat mocht niet van dictator Franco. Eén week voor het festival werd hij vervangen door Massiel en zij won het festival uiteindelijk. Het debuut van Andorra is niet om naar huis te schrijven: een achttiende plaats in de halve finale met enkel twaalf punten uit Spanje.

In 2005 sturen ze een Nederlandse zangeres die een hotel heeft in Andorra. "La Mirada Interior" doet het nog slechter dan de inzending van 2004 en Marian van de Wal krijgt een 23e plaats toebedeeld. Spanje en Nederland geven hoge punten. In 2006 eindigt Jenny opnieuw op een 23e plaats in de halve finale, maar eindigt daarmee ook meteen laatste. De acht punten van Spanje redden nog een beetje de eer.

In 2007 moet en zou het beter gaan. Ze sturen de eigentijdse rockgroep Anonymous naar Helsinki met "Salvem El Món". Ze worden op voorhand getipt als favorieten, maar het wilt niet lukken. Anonymous haalde dan wel het beste resultaat tot nu toe op het Eurovisie Songfestival voor Andorra, een twaalfde plaats in de halve finale en negentien landen gaven minstens één punt aan Andorra. Eén jaar later mag Gisela, die recent nog de Catalaanse en Spaans-Catalaanse titelsong van de Disney-film Frozen mocht inzingen, de honneurs voor Andorra waarnemen. Met een 16e plaats in de halve finale lukt het Andorra wederom niet met "Casanova".

De (voorlopig) laatste deelname kwam er in 2009. Die stond al in discussie toen, want RTVA wou eerst niet gaan, maar besloot toch om iemand af te vaardigen. Het werd Susanne Georgi, geboren in Denemarken en woonachtig in Andorra. Met slechts acht punten eindigt ze met "La teva decisió (Get a Life)" bij de laatste in de halve finale. In december van dat jaar kondigt RTVA aan dat ze in 2010 niet zullen deelnemen wegens financiële redenen. Ook de jaren daarna bleven ze om die reden weg. In 2011 kwam het bericht dat de RTVA zelfs de EBU zou verlaten om zo te besparen en dat zou de deur voor terugkeer volledig dichtdoen. Een jaar later werd bekend dat dit niet zou gebeuren.

Ook in 2015 zal Andorra geen kandidaat afvaardigen naar het Eurovisie Songfestival. De vraag is dan ook of Andorra nog wel zal deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. De EBU probeert om landen zoals Andorra te overtuigen om wel deel te nemen.Alle resultaten van Andorra op het Eurovisie Songfestival kan je hier nalezen via de officiële website van het Eurovisie Songfestival. Volgende week hebben we het over Monaco op het Eurovisie Songfestival, een landje dat nog veel kleiner is, maar het wel veel beter deed. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.