Waar is... [7] Monaco?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Vorige week hadden we het over Andorra op het Eurovisie Songfestival en vandaag gaan we opnieuw naar een dwergenstaat: Monaco. Het land mag op de wereldbol dan nog zo groot zijn als een speldenkop, toch was Monaco vaak succesvol op het Eurovisie Songfestival. Het won één keer, maar kon ook vaak bij de besten eindigen op het scorebord. In 1979 nam Monaco afscheid van het festival, maar midden jaren 2000 maakte het land een korte comeback. Waar zijn ze nu gebleven, die Monegasken? 

Met zijn oppervlakte van twee vierkante kilometer is Monaco zo'n honderd keer kleiner dan de stad Antwerpen. Er wonen zo'n 30.000 inwoners, wat redelijk veel is voor zo'n kleine oppervlakte. Het bevolkingsaantal is te vergelijken met die van Oudenaarde of Tongeren. Maar 17 % van de bevolking is slechts van de Monegaske nationaliteit, 28 % heeft de Franse nationaliteit en de overige bevolking bestaat uit vooral Italianen en bewoners die het belastingparadijs Monaco bewonen.

Op het festival van 1959 maakt Monaco zijn debuut op het Eurovisie Songfestival, maar dit gebeurd al met een valse noot. Jacques Pills kan slechts één punt veroveren van Oostenrijk en eindigde meteen laatste. In 1960 doet Monaco het pakken beter en eindigt het land voor het eerst in de top drie. Leuk weetje is dat de dochter van Jacques Pills dat jaar voor Frankrijk deelnam en het festival kon winnen. In de jaren zestig was Monaco wisselend succesvol. In 1962 en 1964 kon het land op een respectievelijke tweede en derde plaats eindigen, maar in 1966 eindigde ze weer op een laatste positie, met de eerste en enigste nul punten voor het land. Dat jaar werd Monaco vertegenwoordigd door de Joegoslavische Tereza, al de andere jaren zou iemand met een Franse nationaliteit Monaco vertegenwoordigen.

In 1971 was het dan eindelijk zover. Met 128 punten won de Franse Séverine met "Un banc, un arbre, un rue" het Eurovisie Songfestival in Ierland. Het jaar daarna zou Monaco dus mogen organiseren, maar omdat de Monegaske omroep geen zaal en de nodige middelen had, zou de BBC het in 1972 overnemen. Daar eindigde Monaco op een oneervolle zestiende plaats. In 1976 eindigde Mary Christy nog eens op een derde plaats en de jaren daarna zou Monaco twee keer vierde en nog eens zestiende eindigen. 

De reden van terugtrekking zou zijn geweest dat vanaf 1980 het winnende land altijd het jaar erna moest organiseren (titelverdediger Israël trok zich in 1980 terug en halsoverkop moest Nederland het 24e Eurovisie Songfestival organiseren) en dat zag de omroep niet zitten. In  2004 keerde Monaco terug op het Eurovisie Songfestival van Istanboel na een afwezigheid van 25 edities. Hun terugkeer werd alles behalve succesvol. Met een twintigste plaats in de halve finale en slechts tien punten (van Andorra, Albanië en Cyprus) mocht Monaco al van de zijlijn toekijken tijdens de finale.

Ook in 2005 stuurde Monaco een inzending en werd de afgang nog wat groter. Van de 25 landen eindigde Monaco op een 24e plaats met toch nog 22 punten. Eén jaar later mocht Séverine Ferrer het proberen met een liedje dat een stukje in het Tahitiaans gezongen werd. Met veertien punten eindigde Monaco op een 21e plaats. Ook in 2007 zou Monaco deelnemen, maar daar werd vroegtijdig van af gezien. De teleurstellende resultaten waren de belangrijkste factor om thuis te blijven dat jaar. Het festival werd wel op de televisiezender van het land uitgezonden om een terugkeer in 2008 te vrijwaarden. Toch bleef men dat jaar ook thuis.

In 2009 waren er gesprekken dat Monaco zou terugkeren in Moskou, maar die zijn vroegtijdig afgesprongen. Enkele weken geleden waren er ook geruchten dat Monaco in 2015 zijn comeback zou maken, maar die geruchten bleken vals. Een zegsman van de omroep bevestigde ondertussen dat TMC niet zou terugkeren in 2015. Een terugkeer van Monaco lijkt dus verre toekomstmuziek. In Monaco kan men nog altijd het festival volgen via Franse televisie en zelfs stemmen via Franse televoting, dus eigenlijk doet Monaco wel een beetje mee.


Wie alle inzendingen en resultaten van Monaco wilt raadplegen, kan dat via de officiële website van het Eurovisie Songfestival hier doen. Volgende week hebben we het over een buurland van België. Niet Nederland, Frankrijk of Duitsland, maar wel Luxemburg.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.