Waar is... [8] Luxemburg?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Deze week sluiten we het luik dwergenstaten af. We hadden het al over Andorra en Monaco de afgelopen twee weken en vandaag sluiten we af met Luxemburg. Ondanks zijn kleine oppervlakte in de wereld, was Luxemburg één van de grootmachten van het Eurovisie Songfestival. Het land won niet één, twee, drie of vier keer het Eurovisie Songfestival. Vijf overwinningen staan in het geschiedenisboek voor Luxemburg. In 1993 was Luxemburg er voor het laatst bij, ondanks zijn grote successen. Waarom? 

Je hebt de provincie Luxemburg in ons land, maar dus ook het land Luxemburg. Gek genoeg is de provincie Luxemburg (4.440 km²) groter dan het land (2.586 km²). In het land Luxemburg wonen 515.000 mensen. Men spreekt er Frans, Duits en Luxemburgs. De laatste taal is de officiële taal, de andere twee zijn zogenaamde 'administratieve' talen. De hoofdstad is Luxemburg. Slechts 45 % van de bevolking is geboren in Luxemburg. De rest komt genieten in Luxemburg met zijn vele voordelen: 16,5 % komt uit Portugal, 6 % uit Frankrijk, 4 % uit Frankrijk, 3,5 % uit België, 2,5 % uit Duitsland en nog een handje vol met Serviërs en Nederlanders. 

Luxemburg debuteert in 1956 op het allereerste Eurovisie Songfestival met buurlanden België, Duitsland en Frankrijk. Ook Italië, Nederland en Zwitserland debuteren dat jaar. Dankzij Luxemburg zou Zwitserland dat jaar waarschijnlijk winnen. Er was onvoldoende budget om twee juryleden naar Lugano af te vaardigen dat jaar. Daarom mocht de Zwitserse jury stemmen voor Luxemburg en omdat stemmen op eigen land mocht dat jaar is de optelsom snel gemaakt.

Succes zou uitblijven tot 1961. Een vierde plaats in 1957 belooft nog veel goeds voor Luxemburg, maar dan volgen er slechte resultaten. Een laatste plaats in 1958 en 1960 met telkens één put en in 1959 bleef het land thuis. In 1961 zou er dan eindelijk succes optreden voor het land en kon Jean-Claude Pascal winnen met "Nous Les Amoureux" De Fransman zou de eerste overwinning brengen voor het land van vijf. Een jaar laten kwam het festival terecht in Villa Louvigny, het voormalige hoofdkwartier van de omroep. Camillo Felgen, één van de weinige vertegenwoordigers geboren in Luxemburg en verantwoordelijk voor de laatste plaats in 1960 zou derde eindigen in eigen land.  Eén jaar later zou een wereldster het land vertegenwoordigen: de Griekse Nana Mouskouri. Ondanks een teleurstellende achtste plaats werd ze later enorm populair.

In 1965 wint in Napoli een toen onbekende France Gall het Eurovisie Songfestival voor Luxemburg met "Poupée de cire, poupée de son". Het is tot op de dag van heden één van de meest bekende Songfestivalhits in de geschiedenis. In hetzelfde gebouw als in 1962 zou het festival van 1966 worden gehouden. Eén jaar later doet opnieuw een Griekse artiest mee voor Luxemburg: Vicky Leandros. Met haar "L'amour est bleu" komt ze in het zeldzame lijstje terecht van songs die niet wonnen, maar wel heel bekend werden. In 1967 werd het land vierde, maar toen leek het geluk voorbij. Tussen 1968 en 1971 zou het land altijd uit de top tien eindigen, met een dieptepunt met nul punten in 1970.

In 1972 gebeurt het dan opnieuw: Luxemburg wint het Eurovisie Songfestival en dat met een oude bekende. Vicky Leandros wint met "Après toi", maar kan het succes van "L'amour est bleu" qua bekendheid nooit evenaren. In 1973 komt het festival terecht in het Grand Théâtre de Luxembourg. Het werd opnieuw een succes, want Anne-Marie David wint voor Luxemburg opnieuw met "Tu te reconnaîtras". Het geld was nu wel echt op en Luxemburg gaf het organiseren van 1974 door aan de BBC. 1974 was trouwens het ABBA-jaar.

Tien jaar land zou Luxemburg geen betekenis meer spelen op het Eurovisie Songfestival. Er komen uit die periode wel een hit voort: "Parlez-vous français" van Baccara is nog steeds gekend. In 1980 valt Luxemburg ook op door een pinguïn te sturen. In 1983 keert het succes terug en wint Corinne Hermès met "Si la vie est cadeau" het Eurovisie Songfestival in München. In 1984 komt het festival voor de laatste keer op Luxemburgse bodem terecht in de zaal van 1973. Zweden won dat jaar trouwens.

Een succesje in 1986 met een derde plaats en een vierde plaats in 1988 met de Belgisch-Canadese Lara Fabian zijn nog twee goede resultaten na hun laatste overwinning. De jaren daarna kon het land niet meer opvallen en eindigde het steevast buiten de top tien en vaak ook top twintig. In 1993 eindigt de groep Modern Times op de twintigste plaats. Het was de laatste keer dat het land te zien was op het Songfestivalpodium.

In 1994 trok het land zich terug. Teleurstellende resultaten en het feit dat het kleine Luxemburgse RTL het festival niet zou kunnen organiseren in de toekomst speelden een rol. In 2004 zou RTL een terugkeer maken in Istanboel, maar het geld speelde een rol van vroegtijdige terugtrekking. Ook in 2005 was er interesse, maar ook geld stopte die gedachte. In 2009 kwamen die geruchten opnieuw op gang voor 2010. Mensen in Luxemburg kunnen wel naar het Eurovisie Songfestival kijken via de Franse, Duitse en Waalse televisie. Een terugkeer zit er dus nog niet meteen in en dat heeft vooral met geld te maken. Het land mag dan wel één van de rijkste ter wereld zijn, omroep RTL moet het met beperkte middelen doen.Alle inzendingen op een rijtje en hun resultaten kan je hier raadplegen, via de officiële website van het Eurovisie Songfestival. Volgend week en de week erna kijken we naar de geschiedenis van twee Islamitische landen op het Eurovisie Songfestival. We beginnen volgende week met Turkije op het Eurovisie Songfestival. Die schitteren al twee jaar lang door afwezigheid op het festival.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.