Waar is... [10] Marokko?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Vorige week bespraken we Turkije op het Eurovisie Songfestival, een land dat meer dan dertig keer deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Vandaag hebben we het over Marokko en daar kunnen we kort over zijn. Marokko nam één keer deel aan het Eurovisie Songfestival, meer bepaald in 1980. Daarna zagen we hen nooit meer terug. Het hoe en waarom komt u hier te weten.

Marokko ligt in Afrika, de hoofdstad is Rabat en de grootste stad is Casablanca. Bijna 99 % van de bevolking is een aanhanger van de Islam, een kleine procent is christen en 0,2 % is Joods. De officiële landstalen zijn het Arabisch en het Berbers. Er zijn zo'n 38 miljoen Marokkanen. 32,3 miljoen woont in Marokko zelf. Ruim een miljoen woont in Frankrijk en nog eens een miljoen in Israël. In Nederland wonen er zo'n 370.000 Marokkanen en in België 265.000. De Marokkanen spreken naast hun officiële taak ook meestal nog goed Frans of Spaans.

In 1980 ziet Marokko de kans om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Israël blijft ondanks de winst in 1979 thuis en er was een plaatsje vrij. Omroep SNRT maakte het debuut in 1980 en was daarmee het eerste Afrikaanse land ooit op het Eurovisie Songfestival. Tot op heden zijn ze ook het enigste Afrikaanse land dat deelnam. Het was ook de eerste (en weeral enigste) keer dat er Arabisch te horen was op het festival.

Ze stuurden dat jaar een lokale superster naar het festival: Samira Bensaïd. Zij mocht Marokko vertegenwoordigen met "Bitaqat Hob". De verwachtingen waren hoog voor Marokko, maar ze werden niet ingewilligd. Marokko eindigde met slechts zeven punten van Italië op een voorlaatste plaats in Nederland. Enkel Finland deed het nog slechter dat jaar.

Kort na dat festival kondigde SNRT al zijn terugtrekking aan. Er zijn vele redenen over de tong gerold. Officieel klonk het teleurstellende resultaat als reden. Andere onofficiële redenen zijn dat Koning Hassan II van Marokko zo kwaad zou zijn geweest dat hij de omroep verbood om ooit nog deel te nemen. Een andere reden zou zijn dat Israël in 1981 weer zou deelnemen. Tot in 2008 werd er stilgezwegen over het festival.

In 2008 kwam het bericht dat omroep SNRT plannen had om opnieuw deel te nemen. Politiek Marokko moest een beslissing nemen en de regering had twee weken nodig om advies te geven. Ze gaven het voordeel aan dat Marokko meer bij Europa zou horren en dat het genre muziek het goed doet op het festival. Het nadeel was dan weer het vele bloot en omdat onderbreken niet mag van de EBU, zag Marokko af van deelname. De commerciële omroep 2MTV is momenteel in onderhandeling met de EBU voor een actief lidmaatschap bij de organisatie. Die omroep zou graag deelnemen aan het festival, maar dat kan nog jaren duren.


Iets meer over Marokko op het festival kan je hier vinden, via de officiële website van het Eurovisie Songfestival. Volgende week starten we ons laatste luik van deze reeks. We hebben het al gehad over de ex-Joegoslavische landen, de dwergenstaten en de islamitische landen en de komende drie weken hebben we het over landen in Centraal-Europa, beginnend met een land meer in het Oosten: Bulgarije.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.