Waar is... [11] Bulgarije?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Deze laatste drie weken bespreken we landen in Centraal-Europa en eentje dat zich meer leunt naar Oost-Europa. Dat Oost-Europees land is Bulgarije. Bulgarije debuteerde in 2005 op het Eurovisie Songfestival en verscheen tot op heden negen keer op het festival. Vorig jaar besloot de omroep om voor 2014 forfait te geven. Hoe komt het dat we de Bulgaren niet zagen vorig jaar, en komen ze snel terug? Zijn het de financiën? Of de resultaten die tegensteken? U komt het vandaag te weten.

Bulgarije is een land in Zuidoost-Europa, maar men rekent het soms, net zoals de hele Balkan, tot Centraal-Europa. De hoofdstad is Sofia en er wonen zo'n 7,4 miljoen mensen: 85 % is Bulgaars, 9 % is Turks, 5 % is Roma en zo'n goede procent komt van nog ergens anders. Bulgaars is uiteraard de officiële landstaal. Sinds 1 januari 2007 is het land ook lid

In 2005 maakt Bulgarije zijn debuut op het Eurovisie Songfestival in Kiev. Met ruime overmacht wint de groep Kaffe de nationale finale met "Lorraine". Een glansrijk debuut zou het niet worden en ze eindigden op de negentiende plaats in de halve finale. Ook in 2006 komt er geen finaleplaats met "Let Me Cry" van Mariana Popova. Zij doet het wel beter met een zeventiende plaats.

Hun eerste - en tot op heden enigste - succes komt er in 2007. Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov winnen met een monsterscore de nationale finale met "Voda". Het zou de eerste inzending worden op het festival dat volledig in het Bulgaars zou gebracht worden en met succes. Ze eindigden op een zesde plaats in de halve finale en konden zich daardoor voor het eerst kwalificeren voor de finale. Tijdens die finale in Helsinki deden ze het nog een plaatsje beter en tuimelde ze de top vijf in op de vijfde plaats met 157 punten, waarvan twaalf punten uit Griekenland. Later zouden de twee nog een roemloze comeback maken.

In 2008 zou Bulgarije rechtstreeks in de finale mogen aantreden, want in 2007 vertelde de regels nog dat de top tien rechtstreeks geplaatst was voor de finale. In het najaar van 2007 raakte bekend dat er twee halve finales kwamen en dat ook Bulgarije de halve finale moest aandoen. Dat deden ze met Deep Zone & Balthazar en "DJ, Take Me Away". Ze haalde de finale niet niet met een elfde plaats. Ook in 2009 lukte dat niet met Krassimir Avramov en "Illusion". Het schreeuwfestijn eindigde zestiende.

In 2010 kiest de omroep voor het eerst de artiest intern. Men gaat voor Miro, een superster in eigen land. Het publiek mag het nummer kiezen en dat werd "Angel Si Ti", zijn grote favoriet. Zijn favoriet deed het niet goed en eindigde vijftiende in de halve finale. Wederom geen finaleplaats voor Bulgarije. Ook in 2011 lukt het Poli Genova niet. Zij werd wel door het publiek gekozen en dat met "Na Inat". Düsseldorf bracht geen geluk en ze werd twaalfde. In 2012 was Bulgarije de grote pechvogel tijdens de halve finales. Sofi Marinova eindigde met evenveel punten als de nummer tien tijdens de halve finale. De Noorse kandidaat had echter van meer landen punten gekregen en mocht wel door, in tegenstelling tot "Love Unlimited".

In 2013 koos de omroep intern voor Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov, die twee van 2007. Zij mochten drie nummers aanleveren voor een nationale finale, gewonnen door het nummer "Kismet". Dat was niet naar de zin van de twee en uiteindelijk werd dat nummer door de nummer twee "Samo Shampioni" vervangen, officieel omwille van auteursdisputen. Het werd weeral geen finale voor Bulgarije met een twaalfde plaats.

Op 22 november 2013 kondigde BNT aan om zich terug te trekken in 2014. De financiële crisis liet het niet toe om deel te nemen dit jaar. Er lijkt wel goed nieuws op komst. Enkele weken geleden kondigde de omroep al zijn comeback aan op het Junior Eurovisie Songfestival en nu gaan de geruchten ook dat Bulgarije terug zal deelnemen aan het grote Eurovisie Songfestival.


Meer over de Bulgaren op het Songfestival kan je hier vinden, via de officiële website van het Eurovisie Songfestival. Volgende week volgt Slowakije in de voorlaatste "Waar Is..."

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.