Waar is... [12] Slowakije?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

Vorige week besproken we Bulgarije. Deze zaterdag en ook volgende zaterdag hebben we het over twee landen in Centraal-Europa en beginnen doen we met Slowakije. Hun eerste deelname kwam er in 1994 en toch hebben we ze maar zeven keer gezien op het Eurovisie Songfestival. Waarom deden ze zo weinig mee? Slechte resultaten, weinig interesse? Of was er nog iets anders aan de hand?

Slowakije ligt dus in Centraal-Europa. De hoofdstad is Bratislava, tevens ook de stad met de meeste inwoners. Er wonen 5,5 miljoen mensen in Slowakije, waarvan de meeste natuurlijk (80 %) met de Slovaakse nationaliteit. Er wonen ook zo'n 9 % Hongaren in het land, 2 % Roma's en nog een kleine tien procent komt uit andere landen dan bovengenoemde. Sinds 1 mei 2004 behoren ze ook tot de Europese Unie en sinds 1 januari 2009 maken ze ook gebruik van de Europese munten.

Het debuut dat ze wouden maken in 1993 lukte niet. Ze geraakte niet door de voorronde met enkele ex-Joegoslavische landen en Baltische staten. In 1994 waren ze er wel bij met Tublatanka en het lied "Nekonečná pieseň". Hun debuut was niet succes en met een negentiende plaats één van de slechtste debuten in de Songfestivalgeschiedenis. Ze mochten het jaar erna niet deelnemen wegens het slechte resultaat.

In 1996 geraken ze wel door de toenmalige audiorond en mogen ze deelnemen aan het festival. Marcel Palonder zingt dat jaar "Kým nás máš", maar doet het slechts één plaats beter dan de debutant in 1994. Opnieuw moet het land thuisblijven in 1997. In 1998 zingt de onbekend Katarína Hasprová voor Slowakije het nummer "Modlitba", voor vele fans een Songfestivalevergreen. Met een 21e plaats en acht schamele puntjes was het genoeg voor Slowakije en ze deden tot en met 2008 niet meer mee.

Een ware comeback komt er in 2009. Ze organiseren een groots opgezette voorronde die men ook Eurosong noemt zoals in België. De ervaren Kamil Mikulčík en de nieuwkomer Nela Pocisková waren de winnaars van de nationale finale met "Let' tmou", maar ook hier geen succes voor Slowakije. Een voorlaatste plaats voor de Slowaken. In 2010 won Kristina de nationale finale met "Horehronie". Velen zagen eindelijk een finaleplaats voor Slowakije, maar een matige performance besliste daar anders over. Ze eindigde op de zestiende plaats met 24 punten.

In 2011 besloot men om terug intern te kiezen en men koos voor TWiiNS, een tweeling. Ze zongen ook voor het eerst voor Slowakije in het Engels. "I'm Still Alive" haalde ook de finale niet, maar met een dertiende plaats en 48 punten is dit tot op de dag van heden nog altijd het beste resultaat van Slowakije op het Eurovisie Songfestival.

De voorlopig laatste editie met Slowakije was die van 2012. Eerst zouden ze niet deelnemen, toen zou men toch deelnemen met Miro Šmajda, die mocht dan weer niet gaan om uiteindelijk toch te gaan als Max Jason Mai. Heel deze vertoning had niet moeten zijn, want hij eindigde met "Don't Close Your Eyes" allerlaatste.

Begin december 2012 kondigt Slowakije aan dat ze niet zouden deelnemen aan het festival. Het ging niet om financiële problemen, maar wel omdat ze meer geld wouden steken in eigen producties. Ook was het festival niet succesvol in eigen land. Ook in 2014 deden ze niet mee en ook in 2015 zullen ze er naar alle waarschijnlijkheid niet bij zijn. Het blijft dus afwachten op een terugkeer.


Via de officiële website van het Eurovisie Songfestival kan je hier meer te weten komen over het land op het Eurovisie Songfestival. Volgende week sluiten we af met Tsjechië op het festival.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.