Waar is... [13] Tsjechië?

In totaal hebben aan het Eurovisie Songfestival al 51 landen deelgenomen, maar afgelopen mei verschenen maar 37 landen aan de start. Waar zijn die overige landen dan? Hadden ze geen zin meer? Was het geld op? Bestaat het land nog wel? De komende weken bespreken wij hier waarom deze landen niet meer meedoen en geven we ook een beetje achtergrond over de keren dat ze er dan wel bij waren. En zien we nog een eventuele terugkeer voor hen in de toekomst?

We sluiten deze reeks van Waar is... af met Tsjechië, het derde land naast Slowakije en Bulgarije in Centraal- en Oost-Europa. De Tsjechen kende een korte en sobere historie op het Eurovisie Songfestival. Er kwamen slechts drie deelnames en alle drie liepen ze af op een sisser. Ondertussen moeten we ze al vijf edities missen. Worden dat er zes? Of nog meer? En waarom lopen ze daar niet warm voor het festival?

Tsjechië ligt in het hart van Europa en Praag is naast de hoofdstad ook een toeristische trekpleister. Er wonen 10,5 miljoen mensen in het land, waaronder al 1,2 miljoen in de hoofdstad. Tsjechië werd in 2004 een lidstaat van de Europese Unie, net zoals negen andere landen. Binnen enkele jaren zouden ze daar ook met de Euro gaan betalen, maar een exacte datum is er nog niet. Het land staat bekend om zijn bier en bierfeesten.

Tijdens de periode dat we spraken van Tsjecho-Slowakije zond de omroep toen geregeld het festival uit, maar dat land had nooit de intentie om deel te nemen. Na het uiteenvallen in 1993 maakte Slowakije zijn debuut een jaar later, maar Tsjechië volgde pas in 2007. Ze wouden eerst al wel deelnemen in 2005 en 2006, maar dat gebeurde om onbekende redenen niet. Nog voor het festival van 2006 werd de deelname van 2007 bevestigd.

Tijdens een nationale finale werd de rockgroep Kabát verkozen boven Gipsy.cz, die in 2009 zouden deelnemen, met "Malá dáma". Ze moesten aantreden in de halve finale en het werd al meteen een blamage voor het land. Ze eindigde allerlaatste en kregen slechts één punt, namelijk van Estland. Wie dacht dat het niet meer erger kon, had verkeerd gedacht.

In 2008 houden ze opnieuw een nationale finale, die gewonnen werd door Tereza Kerndlová en "Have Some Fun". Opnieuw deed Gipsy.cz mee dat jaar. Ze ging in promotie in verschillende landen om haar lied voor te stellen. Tijdens de tweede halve finale had het team hoge verwachtingen. Opnieuw strand Tsjechië in de halve finale met negen punten en een voorlaatste punten. Turkije en Malta gaven één puntje, Kroatië twee punten en Macedonië besloot om vijf punten uit te delen.

Een jaar later koos men meteen voor Gipsy.cz. Na twee keer in de nationale finale te hebben gezeten, mochten ze nu twee liedjes maken voor een internetstemming. "Aven Romale" en "Do You Wanna" waren de twee songs en "Aven Romale" won. Als 'Super Gypsy', een lokale superheld, stond leadzanger Radoslav Bango op het podium in Moskou. Ze eindigden op de allerlaatste plaats in de halve finale en tevens van hel het festival. Ze slaagden erin om nul punten te krijgen, wat tevens ook de laatste keer was tot op heden.

De maat was vol voor omroep ČT en twee maanden na het festival van 2009 kondigde de omroep zijn terugtrekking aan voor 2010: een gebrek aan interesse van het publiek, slechte kijkcijfers en slechte resultaten waren de redenen. Elk jaar is er wel het gerucht dat ze terugkeren, maar tot op heden geen deelname. Ook in Wenen volgend jaar is Tsjechië er niet bij.


Hier kan je meer te weten komen over Tsjechië op het festival, via de site van het Eurovisie Songfestival. Wij sluiten met deze bijdrage over Tsjechië deze zomerreeks van 2014 af.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.