Jaaroverzicht 2014: Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2014

De laatste week van het jaar is traditiegetrouw de week waarin we terugblikken op het afgelopen jaar op het Eurovisie Songfestival. We trokken dit jaar naar Denemarken voor de 59e editie van het Eurovisie Songfestival en meer bepaald naar Kopenhagen, de hoofdstad van het land. Voor België en Nederland was het respectievelijk deelname 56 en deelname 55 aan het festival. Voor België liep zoals geweten het festival af met een sisser, maar voor Nederland kon het geluk niet op met de op voorhand niet hoog ingeschatte Common Linnets en "Calm After The Storm".

We gaan een jaar en half terug: op 18 mei 2013 won Emmelie De Forrest voor Denemarken het Eurovisie Songfestival 2013 in Malmö. Nog voor het festival van 2013 werd bekend gemaakt dat editie 2014 op 13, 15 en 17 mei zou plaatsvinden. Later werd dat met een week vervroegd, naar 6, 8 en 10 mei 2014. Bij de start van het nieuwe schooljaar maakte DR bekend dat het festival vanuit de B&W Hallerne in Kopenhagen zou komen, met de tagline "#JoinUs". Het deelnemersaantal werd midden januari definitief vastgelegd op 37: Turkije zou er weeral niet bij zjin, net zoals Bosnië & Herzegovina (nadat Bosnië eerder hun comeback aankondigde). Ook Bulgarije, CyprusKroatië en Servië haakten af. Ook leek Slovenië af te haken, maar ze vonden uiteindelijk toch genoeg geld. Daarentegen keerden Polen en Portugal wel terug. Midden januari raakte de indeling bekend, net zoals het presentatieteam en er kwam een definitief logo.

Op dinsdag 6 mei was er de eerste halve finale, met 16 kandidaten.


Het programma startte met een terugblik op 2013. Emmelie De Forest kijkt zelf de beelden terug. Dan stapt ze doorheen Denemarken op uiteindelijk Europa te verwelkomen. Verschillende Europeanen brengen een akoestische versie van "Only Teardrops", opgenomen met hun webcam. Da, verschijnt ze zelf op het podium om het nummer te brengen. Dan komen de presentatoren op het podium en doen de uitleg die we elk jaar krijgen. 


Net zoals vorig jaar zijn de postcards geen promotie voor eigen land, maar zijn de makers naar de landen van de artiesten geweest. De artiesten mochten hun vlag op een bijzondere manier in beeld brengen. Zo deed Nederland dat met tulpen, België met een gebreide trui en Portugal met bodypaint. De postcard leidde ieder land in met een diamant met de vlag in de zaal. 

Er deden die avond zestien kandidaten mee, tien mochten naar de finale. De show werd onderbroken na IJsland (en voor Albanië) en San Marino (en voor Portugal) voor reclame in sommige landen en voor een geschiedenisfilmpje voor andere landen onder de noemer "Eurovision Book of Records". Klik op de vlaggen voor meer info over de artiest en de inzending (vanuit onze rubriek Destination Copenhagen)


01. Armenië: Aram MP3 - Not Alone: Aram MP3 werd op oudjaarsdag intern geselecteerd om het land te vertegenwoordigen. Op 14 maart werd "Not Alone" voorgesteld en werd hij gebombardeerd tot één van de topfavorieten. Hij stond lang op één bij de bookmakers.  
02. Letland: Aarzemnieki - Cake to Bake: Letland koos dit jaar via twee halve finales en een finale de inzending voor Kopenhagen. Tijdens de finale op 22 februari was Dons de favoriet. Hij stond op één in de charts met het nummer waarmee hij aantrad. Echter won Aarzemnieki met "Cake To Bake".
03. Estland: Tanja - Amazing: Ook in buurland Estland koos men via tweede halve finales en een finale op 1 maart. Hier was er geen echte favoriet. De Super Hot Cosmos Blues Band en Tanja haalden de superfinale, die uiteindelijk door "Amazing" Tanja gewonnen werd. 
04. Zweden: Sanna Nielsen - Undo: In Zweden werd het oude vertrouwde format van 4 voorrondes, een herkansingsronde en een finale gebruikt. De finale van 8 maart bracht Sanna Nielsen als winnaar uit de bus: na zeven edities proberen won ze met "Undo" de nationale preselectie. 

05. IJsland: Pollapönk - No Prejudice: IJsland koos via twee halve finales en een finale op 15 februari zijn inzending voor Kopenhagen. De opvallende mannen van Pollapönk wonnen die met "Enga fordoma", wat voor het festival vertaald werd naar "No Prejudice".

06. Albanië:  Hersi - One Night's Anger: Gisteren koos men in Albanië de deelnemer van 2015 via Festivali i Këngës en ook vorig jaar deed men dat rond die periode. Op 28 december 2013 kwam Hersi Matmuja als winnaar uit de bus met "Zemërimi i një nate". Op het ESF werd dat "One Night's Anger". 
07. Rusland: Tolmachevy Sisters - Shine: Normaal werd in Rusland een nationale finale gehouden, maar omroep RTR kwam daar op terug. Uiteindelijk werden intern de Tolmachevy Twins gestuurd, die in 2006 het JESF wonnen. Ze brachten in Kopenhagen "Shine"
08. Azerbeidzjan: Dilara Kazimova - Start a Fire: Azerbeidzjan besloot om af te zien van de ellenlange castingsweken en ging voor een nieuw format: Böyük Sehne. De finale was op 2 maart. De winnaar werd Dilara Kazimova. Enkele weken later kwam haar nummer ook uit: "Start A Fire"09. Oekraïne: Mariya Yaremchuk - Tick-Tock: Op 16 december 2013 mocht Oekraïne het eerste nummer van 2014 kiezen. Zowel de televoters als de vakjury kozen overtuigend voor het nummer "Tick-Tock" van Mariya Yaremchuk. Dat kreeg na de nationale finale wel een grondige opknapbeurt.
10. België: Axel Hirsoux - Mother: Ons land koos zoals eerder besproken voor Kopenhagen via Eurosong (zie jaaroverzicht 27 december). De winnaar van de finale van Eurosong op 16 maart was de Waalse Axel Hirsoux en het nummer "Mother"
11. Moldavië: Cristina Scarlat - Wild Soul: Net zoals op het festival kiest Moldavië voor twee halve finales op dinsdag en donderdag, en een finale op zaterdag. Dit jaar was dat op 15 maart. Die finale werd gewonnen door Cristina Scarlat en het nummer "Wild Soul".
12. San Marino: Valentina Monetta - Maybe (Forse): Voor Eurovisiekringen is Valentina Monetta geen onbekende. In juni werd ze aangekondigd als kandidaat voor de derde keer op rij. Op 14 maart werd het nummer "Maybe" ("Forse") voorgesteld op de San Marinese tv. 


13. Portugal: Suzy - Quero ser tua: Portugal keerde dit jaar terug en organiseerde op 9 maart de finale van Festival da Canção 2014. Niet de favoriete Catarina Pereira won de finale, maar wel de nobele onbekende Suzy. Dat werd op boegeroep onthaald. Winnen deed ze met "Quero Ser Tua"
14. Nederland: The Common Linnets - Calm After the Storm: Nederland op zijn kop na de bekendmaking van "Calm After The Storm" op 12 maart. Het nummer werd te saai bevonden. Enkele maanden eerder maakte AVROTROS de namen van Waylon en Ilse DeLange bekend.
15. Montenegro: Sergej Ćetković  - Moj svijet: Montenegro bereikte tot voor 2014 nog nooit de finale en probeerde met Sergej Ćetković de finale te halen. Op zondag 9 maart maakte de omroep tijdens een speciale show in een hotel het nummer bekend: "Moj Svijet".
16. Hongarije: András Kállay-Saunders - Running: De laatste kandidaat van de avond was András Kállay-Saunders. Na drie jaar op rij het te proberen in de nationale preselectie won hij op 22 februari de finale van A Dal met het nummer "Running"
Na de televoting, een interval act en een filmpje rond Kopenhagen werden de resultaten bekend gemaakt. Op volgorde van aankondiging gingen deze landen door naar de finale: Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden, Nederland en IJsland. Voor Letland, Estland, Albanië, België, Moldavië en Portugal was het festival afgelopen. De resultaten van die bewust dinsdag kan je hier terugvinden. Ruim 850.000 kijkers zagen in Vlaanderen de afgang van Axel Hirsoux op het podium.
Morgen, op dinsdag 30 december, blikken we terug op de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2014. Er deden vijftien kandidaten mee op donderdag 8 mei aan de tweede halve finale finale. Slechts tien kandidaten gingen door naar de finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.