Jaaroverzicht 2014: Eurosong 2014

De laatste week van het jaar is traditiegetrouw de week waarin we terugblikken op het afgelopen jaar op het Eurovisie Songfestival. Voor het eerst sinds 2008 organiseerde de VRT nog eens een goede oude Eurosong: met meerdere voorrondes en een finale met meerdere kandidaten. De afgelopen jaren koos de VRT intern zijn inzending in 2010 en 2012, met wisselend succes. Tom Dice haalde de zesde plaats in de finale in Oslo met "Me And My Guitar" in 2010, terwijl Iris met "Would You" in Bakoe de onderste regionen bereikte in 2012. De VRT besloot in 2014 het groots aan te pakken.

In de zomer van 2013 maakte de VRT bekend dat Eurosong ging terugkeren in een nieuw format op de zondagavond, zoals het al jaren de traditie was. In augustus had Steven De Coninck-De Boeck de droom om met Eurosong het land door te reizen, zoals in Zweden. De Zweedse Loreen mocht de inschrijvingen openen. Op 1 oktober maakte de VRT tijdens Café Corsari het format bekend en dat de finale op 16 maart zou zijn. De experten werden Piet Goddaer, Jef Martens, Ruslana en Bart Peeters. Peter Van De Veire en Eva Daeleman werden aangeduid als presentatieteam.

Begin december werd de droom van Steve De Coninck-De Boeck toch al een beetje werkelijkheid, want voor de finale werd er uitgeweken naar het Sportpaleis van Antwerpen. Er werden twee castingshows gehouden op zondag 2 februari en zondag 9 februari. Die waren begin december al opgenomen in een leeg Sportpaleis. Wij stelden de kandidaten voor in zes delen (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

De opzet van de castings was als volgt: er deden vijftien kandidaten per casting mee: Die kregen punten op 100 van de drie juryleden (Ruslana was er niet bij wegens de politieke situatie in haar land). Die werden gecombineerd tot een eindpunt van 100. De eerste vier gingen door naar de liveshows, de nummers vijf tot en met acht werden doorgestuurd naar een 'call-back' en de andere waren uitgeschakeld.


Op 2 februari was er de eerste voorronde met klinkende namen als 3M8S, 2 Fabiola en Udo. Ook waren er enkele nobele onbekenden, zoals Joyce en Axel Hirsoux. Zij zongen allemaal een Songfestivalcover. Udo won deze eerste castingaflevering met een cover van "Ne Partez Pas Sans Moi". Ook Nelson, Eva Jacobs en Axel Hirsoux gingen rechtstreeks door. Joyce, 2 Fabiola, Jessy en White Bird moesten naar de call-back. Er keken bijna 1,2 miljoen mensen naar deze aflevering.

Ook op 9 februari bekenden en onbekenden: Eurosong-veteraan Petra nam deel, de razend populaire Bandits en ex-Sylverzangeres Silvy De Bie als Sil. Ook opmerkelijk waren de gemaskerden van Day One. Petra won de tweede casting met een intieme versie van "All Kinds of Everything" en ook Yass, Tisha Cyrus en Axeela gingen door de liveshows. Day One, Sil, Bandits en Mister Jones moesten nog de call-back overleven. Nu keken bijna 1,3 miljoen kijkers naar de uitzending.

De call-back op 16 februari, bekeken door ongeveer evenveel kijkers als de week ervoor, had acht kandidaten. Die moesten opnieuw een cover van een Songfestivalnummer brengen. De Bandits wonnen deze aflevering met een cover van "Anne", "Jennifer Jennings" en "Only Teardrops". Ook Sil, Day One en 2 Fabiola gingen door. White Bird, Jessy, Mister Jones en Joyce vielen af. Echter werd hun inzending voor Eurosong de dag nadien toch uitgebracht via iTunes.

Na de call-back ging Eurosong echt van start met in de inzendingen die mogelijk op het podium van Kopenhagen konden belanden. Er werden drie halve finales gehouden. Eén dag na de call-back maakte de VRT de line-up per voorronde bekend en op het einde van de week waren ook alle songtitels bekend. De nummers werden voor het eerst tijdens de shows gespeeld. Er werden enkel previews gebracht tijdens de backstageshow op MNM, op zondagnamiddag.

De eerste halve finale was op zondag 23 februari. Er deden vier kandidaten mee: Day One met "Whoever You Are", Eva Jacobs met "Nothing Is Impossible", Udo met "Hero (In Flanders Fields" en Petra met "Killer Touch". De twee favorieten voor de halve finales, die de castings wonnen, stelden teleur en werden door de jury uitgeschakeld. De kijker stak daar een stokje voor en stemde uiteindelijk Udo toch nog naar de finale, samen met Eva Jacobs. Zij won de halve finale. Petra en Day One waren uitgeschakeld. Roberto Bellarosa was de muzikale gast. Er keken 1.272.961 Vlamingen naar de show.

Op zondag 2 maart was er de tweede halve finale. Axeela zong er "Chasing Rainbows", Yass bracht "Need You Tonight", 2 Fabiola feat. Loredana brachten "She's After My Piano" en SIL zong de ballade "What's The Time In Tokyo". Zowel de vakjury als de televoter hadden hetzelfde gedacht die avond: SIL won de halve finale, Yass eindigde tweede, 2 Fabiola feat. Loredana derde en Axeela vierde. Ongeveer evenveel kijkers als de week ervoor zagen SIL en Yass doorstoten naar de finale. Kate Ryan (misschien van Day One) was te gast.

De derde halve finale was op 9 maart en schommelde opnieuw rond de 1,2 miljoen kijkers. De deelnemers waren Nelson ("Wild Side"), Axel Hirsoux ("Mother"), Tisha Cyrus ("Kitty Cat") en Bandits ("One"). Axel Hirsoux kon stevig overtuigen en kreeg maar liefst twee keer de 100 punten en een eindtotaal van 99. De Bandits scoorden ook met 90 punten. Zij mochten dan ook door naar de finale. Voor Nelson en Tisha Cyrus was het verhaal voorbij na deze halve finale. De mannen van Clouseau waren te gast en zongen "Anne", hun nummer van Eurosong in het jaar 1989.

De grote apotheose kwam er uiteraard op zondag 16 maart. Zes kandidaten traden aan tijdens de finale. Voor de finale werd er uitgepakt mer een finale in het Sportpaleis van Antwerpen en nadien nog met een concert met o.a. Alexander Rybak, Katrina Leskanich, Sandra Kim en Tom Dice. 

De finale werd geopend met het bekende "Te Deum". Daarna zongen de finalisten "J'aime La Vie" van Sandra Kim. Uiteindelijk zong Sandra Kim het nummer zelf af. De experten hadden tijdens de finale niets meer te zeggen in de einduitslag en gaven enkel commentaar en advies. De helft van de uitslag werd namelijk bepaald door zeven internationale jury's uit zeven verschillende landen. De andere helft werd bepaald door de Belgische televoters, na de Europese jury.

Er werd gewerkt naar het Zweedse model bij de televoting: er waren 280 punten te verdelen. Als een kandidaat tien procent van de stemmen kreeg, kreeg hij 28 punten. De andere 280 punten werden verdeeld door zeven landen: Azerbeidzjan, Denemarken, Ierland,Macedonië, Nederland, Spanje en Wit-Rusland. Zij zagen graag Axel Hirsoux winnen, met Yass op twee en Eva Jacobs op drie. De televoter volgde uiteindelijk ook de jury wat betreft de winnaar.

Na een interval act van Ruslana werden de televote-resultaten bekend gemaakt. De jonge fans van de Bandits konden hen nog naar de tweede plaats stemmen, maar met ruime overmacht won Axel Hirsoux uiteindelijk de finale van Eurosong. 57 % van de Vlamingen had voor hem gestemd, wat hem een eindresultaat gaf van 234 punten. Hirsoux mocht ons land vertegenwoordigen met het nummer "Mother", tijdens de eerste halve finale op dinsdag 6 mei in de B&W Hallerne in Kopenhagen.Eurosong 2014 sloot af met 1.383.045 kijkers, het hoogste aantal kijkers in de reeks. Gemiddeld keken er 1.267.220 kijkers naar de reeks. Een week later zond OP12 het finaleconcert ook nog uit.

Morgen, op maandag 29 december, blikken we terug op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2014. Er deden zestien kandidaten mee op dinsdag 6 mei aan de eerste halve finale, waaronder Axel Hirsoux en ook de Nederlandse kandidaat. Slechts tien kandidaten gingen door naar de finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.