Jaaroverzicht 2014: Finale Eurovisie Songfestival 2014

De laatste week van het jaar is traditiegetrouw de week waarin we terugblikken op het afgelopen jaar op het Eurovisie Songfestival. We trokken dit jaar naar Denemarken voor de 59e editie van het Eurovisie Songfestival en meer bepaald naar Kopenhagen, de hoofdstad van het land. Voor België en Nederland was het respectievelijk deelname 56 en deelname 55 aan het festival. Voor België liep zoals geweten het festival af met een sisser, maar voor Nederland kon het geluk niet op met de op voorhand niet hoog ingeschatte Common Linnets en "Calm After The Storm".

We gaan een jaar en half terug: op 18 mei 2013 won Emmelie De Forrest voor Denemarken het Eurovisie Songfestival 2013 in Malmö. Nog voor het festival van 2013 werd bekend gemaakt dat editie 2014 op 13, 15 en 17 mei zou plaatsvinden. Later werd dat met een week vervroegd, naar 6, 8 en 10 mei 2014. Bij de start van het nieuwe schooljaar maakte DR bekend dat het festival vanuit de B&W Hallerne in Kopenhagen zou komen, met de tagline "#JoinUs". Het deelnemersaantal werd midden januari definitief vastgelegd op 37: Turkije zou er weeral niet bij zjin, net zoals Bosnië & Herzegovina (nadat Bosnië eerder hun comeback aankondigde). Ook BulgarijeCyprusKroatië en Servië haakten af. Ook leek Slovenië af te haken, maar ze vonden uiteindelijk toch genoeg geld. Daarentegen keerden Polen en Portugal wel terug. Midden januari raakte de indeling bekend, net zoals het presentatieteam en er kwam een definitief logo.De show werd gestart met Emmelie de Forest in een lege arena, waar ze de trofee van 2014 neerzet. Op de tonen van "Dansevise" komen verschillende acrobaten naar de arena. Na hun kunstjes en veel vuurwerk krijgen alle artiesten hun eerste 'five seconds of fame' op het podium. Daarna komen de drie presentatoren op het podium: Lise Rønne, Nikolaj Koppel en Pilou Asbæk. 


Net zoals vorig jaar zijn de postcards geen promotie voor eigen land, maar zijn de makers naar de landen van de artiesten geweest. De artiesten mochten hun vlag op een bijzondere manier in beeld brengen. Zo deed Denemarken dat met geschilderde meubels, Spanje met wol en het Verenigd Koninkrijk met bussen. De postcard leidde ieder land in met een diamant met de vlag in de zaal. 

De show werd onderbroken na Duitsland (en voor Zweden) voor reclame in sommige landen en voor een geschiedenisfilmpje voor andere landen onder de noemer "Eurovision Book of Records". Klik op de vlaggen voor meer info over de artiest en de inzending (vanuit onze rubriek Destination Copenhagen). Enkel de finalisten komen hier aan bod. Voor de kandidaten uit de eerste halve finale of de tweede halve finale, kijk bij de desbetreffende link.


12. Duitsland: Elaiza - Is It Right: De Duitsers kozen dit jaar voor een andere formule. Iedere artiest had twee inzendingen in de finale. Op 27 februari won Elaiza de wildcard en werden ze als laatste toegevoegd aan de finale. Uiteindelijk wonnen ze op 13 maart de finale met "Is It Right".
14. Frankrijk: TWIN TWIN - Moustache: Voor het eerst in jaren kwam er nog eens een nationale finale in Frankrijk. Op 26 januari werden de drie songs voorgesteld, terwijl op 2 maart de winnaar bekend werd gemaakt. Dat ticket voor Kopenhagen ging naar TWIN TWIN en het nummer "Moustache"
16. Italië: Emma - La mia città: Voor het eerst sinds de terugkeer van Italië in 2011 werd Sanremo niet gebruikt als selectie voor de artiest. Men koos ineens rechtstreeks voor Emma. Enkele dagen later werd ook bevestigd dat "La mia città" de Songfestivalinzending voor Italië zou worden. 


19. Spanje: Ruth Lorenzo - Dancing in the Rain: Spanje hield na twee interne selecties qua artiesten opnieuw een open finale dit jaar op 22 februari. Niet topfavoriete Brequette, maar Ruth Lorenzo kon de finale winnen met de grootse ballade "Dancing In The Rain".
23. Denemarken: Basim - Chiche Love Song: Gastland Denemarken kon uiteraard ook niet ontbreken en mocht al rechtstreeks aantreden in de finale. Op 8 maart kozen de Denen hun kandidaat voor Kopenhagen. Dat werd uiteindelijk Basim met het nummer "Cliche Love Song".
26. Verenigd Koninkrijk: Molly - Children of the Universe: De laatste kandidaat die avond was de Britse Molly Smitten-Downes. Zij werd intern gekozen door de BBC met het nummer "Children of The Universe" op 3 maart. Ze volgde daarmee oude knarren Engelbert Humperdinck en Bonnie Tyler op.

Na alle songs werd er een resem van interval acts aan ons losgelaten. Zo werd de Eurovisiehymne gebracht op ladders, brachten de hosts een lied ter ere van de twaalf punten, gingen we langs met Pilou Asbæk in het Eurovision Museum en bracht Emmelie de Forest met alle kandidaten het nummer "Rainmaker". 


De apotheose van de avond was natuurlijk de puntentelling. Er werden in totaal 2146 punten verdeeld door 37 landen. Moeilijk om uit te leggen, daarom staat hij hieronder integraal:Maanden later raakte bekend dat de editie van Kopenhagen 2014 ruim de rode cijfers inging. Een kleine domper op de feestvreugde, want het was een uitzonderlijke editie. Dankzij Conchita Wurst zitten we volgend jaar in Wenen. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.