Jaaroverzicht 2014: Finale Junior Eurovisie Songfestival 2014

De laatste week van het jaar is traditiegetrouw de week waarin we terugblikken op het afgelopen jaar op het Eurovisie Songfestival. Het jongere zusje van het Songfestival mogen we uiteraard niet vergeten: het Junior Eurovisie Songfestival 2014. Een kanteljaar bleek 2014 te worden voor het festival. Waar het de afgelopen jaren moeite had om de twaalf kandidaten te halen en nieuwe landen aan te trekken en oude landen in de competitie te houden, deden er dit jaar maar liefst zestien landen mee, waaronder drie nieuwkomers. Een van die nieuwkomers zou het twaalfde festival domineren.

Het elfde festival werd gewonnen door Malta op zaterdag 30 november 2013. Het nieuwe beleid van de EBU zegt dat de winnaar het voorkeursrecht heeft om het volgende festival te organiseren. Een goede twee weken later, op 18 december, kwam het nieuws naar buiten dat Malta het festival in 2014 zou organiseren. Nog even later werd de datum bekend: 15 november en de locatie zou een oude scheepswerf zijn. Een kanteljaar werd het dus: Azerbeidzjan, Macedonië en Moldavië stopten wel met hun deelname, maar er kwam heel wat voor in de plaats. Italië, Montenegro en Slovenië maakten hun debuut en vier landen maakten hun comeback: Bulgarije, Cyprus, Kroatië en Servië. Twee maanden voor het festival werd Moira Delia aangeduid als presentatrice.

Eind september werd door de EBU officieel bevestigd dat er zestien landen zouden deelnemen aan het Junior Eurovisie Songfestival. Dat waren er evenveel als in het startjaar in 2003 en tijdens de editie van Hasselt in 2005. Op 9 november werd de startvolgorde naar buiten gebracht en op zaterdag 15 november was het zover voor de zestien landen: het twaalfde Junior Eurovisie Songfestival, live vanuit Malta.

Finale Junior Eurovisie Songfestival 2014
01. Wit-Rusland: Nadezhda Misyakova - Sokal
02. Bulgarije: Krisia, Hasan & Ibrahim - Planet of the Children
03. San Marino: The Peppermints - Breaking My Heart
04. Kroatië: Josie - Game over
05. Cyprus: Sophia Patsalides - I pio omorfi mera
06. Georgië: Lizi Pop - Happy Day
07. Zweden: Julia Kedhammar - Du är inte ensam
08. Oekraïne: Sympho-Nick - Spring will come
09. Slovenië: Ula Ložar - Nisi sam
10. Montenegro: Maša Vujadinovic & Lejla Vulić - Budi dijete na jedan dan
11. Italië: Vincenzo Cantiello - Tu primo grande amore
12. Armenië: Betty - People of the Sun
13. Rusland: Alisa Kozhikina - Dreamer
14. Servië: Emilija Djonin - Svet u mojim očima
15. Malta: Federica Falzon - Diamonds
16. Nederland: Julia - Around

Nieuw dit jaar was de online voting, maar die is uiteindelijk helemaal niet doorgegaan. Die was bedoeld voor landen die niet deelnamen dit jaar, maar wel keken via het internet of een televisiezender in een buurland. Veel mensen wilden stemmen en daardoor lag de site gedurende heel de periode dat er gestemd mocht worden plat. Moira Delia kondigde tijdens de show de artiesten per vier aan. De postcards voor iedere kandidaat gingen over extreme sporten in een Maltees kader.

      

De rij van zestien kandidaten werd geopend door Nadezhda Misyakova en het nummer “Sokal”. Het is al tien jaar geleden dat Wit-Rusland nog eens een nummer volledig in het Wit-Russisch bracht. Tussen 2005 en 2013 stuurden ze telkens iets in het Russisch (en semi-Russisch in 2008). “Sokal” betekend “Valk” in het Nederlands.

Bulgarije was er voor het laatst bij in 2011 en maakte zijn comeback. Dat deden ze met “Planet of the Children” van Krisia, Hasan & Ibrahim, een rustige ballade. Krisia stond op de voorgrond staan en de tweelingbroers zaten achter haar op de piano. Bulgarije kende veel ongeluk tijdens de Junior-week: Krisia was even haar stem kwijt, ze kregen de ongelukkige tweede plaats en tijdens de generale ging plots al het licht uit bij hun performance.

San Marino zond vanavond vijf meisjes van 14 en 15 jaar oud. Anita Simoncini, Rafaella Perniola, Greta Doveri, Arianna Ulivi en Sara Dall’Olio vormden The Peppermints en zongen de popsong “Breaking My Heart” in zowel het Italiaans als het Engels. In San Marino bepaalde de vakjury de volledige uitslag.

Josie uit Kroatië is een semi-Amerikaanse. Daar maakte ze gretig gebruik van en ze zong haar nummer ook een stuk in het Engels. “Game Over” kan men het best omschrijven als een popsong met dance-invloed. Kroatië keerde terug na een afwezigheid van zeven jaar. Ze waren er voor het laatst bij in Boekarest, terug in 2006. De Kroaten waren de allereerste winnaars van het Eurovisie Songfestival voor jongeren in 2003.

      

Ook Cyprus maakte hun comeback. Hun laatste deelname dateerde van 2009, een jaar nadat ze het festival organiseerde in eigen land. Het beloofde een stevige comeback te worden met een dancetrack. “I pio omorfi mera” werd gebracht door Sophia Patsalides. In het Nederlands spreken we over “De mooiste dag”. Ook dit nummer werd zoals vele songs in twee talen gezongen: het Grieks en het Engels.

Georgië is, net zoals Wit-Rusland, momenteel het land met de meeste overwinningen. Beide landen konden twee keer winnen. Georgië wou graag voor de derde keer winnen met Lizi Pop en het nummer “Happy Day”, een nummer in een sfeer om bij weg te dromen met een schattig meisje als vertolker. Ook hier maakt men de combinatie van de eigen taal en het Engels.

Ook Zweden was weer van de partij en dat al voor de elfde keer. De winnaar van Lilla Melodifestivalen mocht Zweden vertegenwoordigen dit jaar en dat werd Julia Kedhammar met “Du är inte ensam”, vrij vertaald "Je bent niet alleen". Net zoals bij Cyprus spreken we bij “Du är inte ensam” van een vlotte dance-track. Later in de show was er nog een Julia.

Oekraïne kondigde eerder aan te stoppen met het Eurovisie Songfestival voor minstens een jaar, maar op het Junior-feest waren ze er nog gewoon bij met Sympho-Nick en “Spring Will Come”. Symhpo-Nick is een meisjestrio bestaande uit Amalia Krymskaya, Sofiya Kutsenko en Marta Rak. “Spring Will Come” kan het beste beschreven worden als een zweverige song met lofzang voor het eigen land.

      

Er waren ook drie debutanten die avond en die kwamen allemaal vlak achter elkaar. Beginnen deden we met Slovenië. Zij stuurden dit jaar Ula Ložar met “Nisi sam”, wat net dezelfde betekenis heeft als het Zweedse nummer, “Je bent niet alleen”. Het is een ballad en Ula werd op een gegeven moment omgeven door vuurwerk.

Na debutant Slovenië kwam debutant Montenegro, die in dezelfde regio liggen. Zij stuurden echter iets heel anders dan Slovenië: een vrolijk en kinderlijk pop-nummer. Maša Vujadinović & Lejla Vulić zongen voor het eerst een groot publiek toe, wat het extra spannend maakte. Het liedje heet “Budi dijete na jedan dan”. Wat “Wees een kind voor een dag” wilt zeggen.

De laatste debutant van de avond was Italië. De EBU kon de RAI overtuigen om drie jaar na het Eurovisie Songfestival nu ook het jongerenfestival te omarmen. Ze hadden misschien wel een sterkere troef in huis vanavond. Vincenzo Cantiello is namelijk de enige jongen die zong. Hij bracht de ballade “Tu primo grande amore” (“Je eerste liefde”) en deed dat zonder enige moeite.

De Armenen sturen altijd nummers die opvallen. Ook dit jaar deden ze dat en stuurden ze Betty met “People of the Sun”. Na haar overwinning in de nationale finale was ze zichtbaar blij met de nodige traantjes. “People of the Sun” kreeg de nodige ‘peper in zijn gat’: er gingen dansers aan grote doeken hangen

      

Rusland koos de afgelopen jaren steevast als eerste tijdens een nationale finale begin juni. Dit jaar gebeurde dat niet en koos met volledig intern de winnares van de Russische versie van The Voice Kids: Alisa Kozhikina. Ze bracht het nummer “Dreamer”, want zoals de titel al doet vermoeden een droom-sfeertje had. Alisa haalde geregeld uit tijdens het nummer.

Servië maakte op 15 november zijn comeback na een afwezigheid van drie edities. Emilija Đonin mocht de Servische eer hoog houden met de ballade “Svet u mojim očima”, vrij vertaald wilt dit zeggen: “De wereld in mijn ogen”. Đonin begeleidde zichzelf op de piano. Uiteraard was dat playback, want het is niet toegestaan om live te spelen op het festival.

De derde ballade op rij kwam van het gastland Malta, maar die konden we misschien wel de opvallendste inzending van de avond noemen. Net zoals de Italiaanse kandidaat kwam Federica Falzon uit de RAI-competitie Ti lascio una canzone. Zij won deze wedstrijd afgelopen voorjaar. Voor Malta bracht ze het nummer “Diamonds” met een indrukwekkende opera-stem. De president van Malta was onder de indruk.

De laatste kandidaat was die ander Julia; Julia uit Nederland. Julia trokt tijdens de loting het vlaggetje met het nummer zestien. Een laatste plaats staat meestal garant voor een goede positie. Julia zong het dance-nummer “Around” en deed dat met vier dansers. Eén danser moest vervangen worden omdat hij tijdens de Junior-week zestien werd. Enkel danser en zangers tussen 10 en 15 mogen op het podium.

 
 

Na alle songs werden de lijnen geopend en mochten de kandidaten de groepssong "Together" brengen. Na de televoting mocht Gaia Cauchi, de winnares van het festival in 2013, haar winnende inzending nog eens zingen. Na de puntentelling werd Italië uitgeroepen tot winnaar van het twaalfde Junior Eurovisie Songfestival. Italië maakte zijn debuut op het festival met "Tu primo grande amore" van Vincenzo Cantiello.

Eindstand Junior Eurovisie Songfestival 2014
01. Italië: Vincenzo Cantiello - Tu primo grande amore (159)
02. Bulgarije: Krisia, Hasan & Ibrahim - Planet of the Children (147)
03. Armenië: Betty - People of the Sun (146)
04. Malta: Federica Falzon - Diamonds (116)
05. Rusland: Alisa Kozhikina - Dreamer (96)
06. Oekraïne: Sympho-Nick - Spring will come (74)
07. Wit-Rusland: Nadezhda Misyakova - Sokal (71)
08. Nederland: Julia - Around (70)
09. Cyprus: Sophia Patsalides - I pio omorfi mera (69)
10. Servië: Emilija Djonin - Svet u mojim očima (61)
11. Georgië: Lizi Pop - Happy Day (54)
12. Slovenië: Ula Ložar - Nisi sam (29)
13. Zweden: Julia Kedhammar - Du är inte ensam (28)
14. Montenegro: Maša Vujadinovic & Lejla Vulić - Budi dijete na jedan dan (24)
15. San Marino: The Peppermints - Breaking My Heart (21)
16. Kroatië: Josie - Game over (13)Morgen, op zondag 28 december, blikken we terug op de Belgische nationale preselectie voor het Eurovisie Songfestival 2014: Eurosong 2014. In totaal probeerden 32 kandidaten het ticket voor Kopenhagen te bemachtigen. Eén iemand is het uiteindelijk gelukt.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.