Vanavond finale 65e festival van Sanremo. [UPDATE]

Op deze dag van de liefde kiest Italië een nieuwe winnaar voor het Festival van Sanremo. De gemiddelde Italiaan zal er zeker niet van wakker liggen, maar dit jaar zal Sanremo ook dienen als selectievijver voor het Eurovisie Songfestival. Dit jaar staat in het reglement dat de winnaar van vannacht Italië mag vertegenwoordigen in Wenen. Met de nadruk op mag, want hij of zij mag ook weigeren. Dan gaat een jury kijken naar de best geschikte kandidaat. Tijdens de halve finale vielen er al vier kandidaten af, wat maakt dat er vanavond zestien kandidaten strijden voor de titel.

Finale Festivali di Sanremo 2015
01. Marco Masini - Che giorno è
02. Nina Zilli - Sola
03. Chiara - Straordinario
04. Dear Jack - Il mondo esplode
05. Malika Ayane - Adesso e qui
06. Nek - Fatti avanti amore
07. Il Volo - Grande amore
08. Annalisa - Una finestra tra le stelle
09. Alex Britti - Un attimo importante
10. Irene Grandi - Un vento senza nome
11. Lorenzo Fragola - Siamo uguali
12. Bianca Atzei - Il solo al mondo
13. Moreno - Oggi ti parlo così
14. Gianluca Grignani - Sogni infranti
15. Grazia Di Michele e Mauro Coruzzi - Io sono una finestra
16. Nesli - Buona fortuna amore

[UPDATE 15/2 0:38] Het Italiaanse publiek heeft samen met de jury's de drie superfinalisten gekozen. In deze superfinale gaan opnieuw de kijkers thuis en de jury's de winnaar kiezen. De superfinalisten zijn:

01. ​Il Volo - Grande amore
02. Nek - Fatti avanti amore
03. Malika Ayane - Adesso e qui

Vanavond volgen er gastoptredens van o.a. Ed Sheeran en Gianna Nannini. Het resultaat wordt bepaald door de kijkers en de jury in zowel de eerste als de tweede ronde. De tweede ronde is de superfinale, waar de beste drie strijden voor de overwinning. De show start om 21:00 en kan bekeken worden via RAI 1, de site van Sanremo, Eurovision.tv en ook in Bosnië en Albanië is de show op televisie. Rond één uur vannacht zou de winnaar bekend zijn. De presentatie ligt in handen van Arisa, Carlo Conti, Rocío Muñoz Morales en Emma Marrone. Italië komt rechtstreeks uit in de finale van zaterdag 23 mei.

Voor het eerst sinds de terugkeer van Italië in 2011 werd er in 2014 niet gekozen voor een deelnemer uit het Sanremo Festival dat jaar. Ze lieten weten dat Emma Marrone (die vanavond ook presenteert) voor Italië naar Kopenhagen mocht en twee dagen later werd "La Mia Città" aangekondigd als inzending. Ze eindigde in de finale 21e, hun laagste plek ooit (in 1966 eindigde Italië wel laatste met minder deelnemers) op het festival. Ze kreeg 33 punten, waarvan twaalf punten uit Malta.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.