Wie gaat er voor IJsland in 2015? [UPDATE]

IJsland kiest vanavond zijn inzending voor Wenen. Het Scandinavische land kan vanavond kiezen uit zeven inzendingen. Oorspronkelijk werden die allemaal in het IJslands gezongen, maar in de finale worden de inzendingen gebracht in de taal die ook in Wenen te horen zal zijn. Vorig jaar gebeurde dat ook al in de superfinale, maar het winnende Pöllaponk omzeilde dat door een tweetalige versie te brengen. Vijf van de zeven inzendingen worden in het Engels gebracht. Zoals vorige jaren kiezen de jury en kijker twee superfinalisten. In de superfinale bepaald enkel de kijker wie wint.

Finale Söngvakeppnin 2015
01. Cadem - Fly
02. Sunday - Feathers
03. Björn og félagar - Piltur og stúlka
04. María Ólafsdóttir - Unbroken
05. Elín Sif Halldórsdóttir - Dance Slow
06. Friðrik Dór - Once Again
07. Haukur Heiðar Hauksson - Milljón augnablik

[UPDATE 22:29] Twee van de zeven kandidaten hebben zich kunnen plaatsen voor de superfinale van Söngvakeppnin. De kijker mag nu helemaal alleen beslissen wie er naar Wenen gaat. De superfinalisten zijn:

Friðrik Dór - Once Again
María Ólafsdóttir - Unbroken

De vijfkoppige vakjury bestaat uit Einar Bárðarson, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir (2009), Sigríður Thorlacius, Stefán Hilmarsson en Valdimar Guðmundsson. De finale start om 20:45 onze tijd en is live te volgen via RÚV. Voor de klok van 23:00 kennen we de winnaar. De presentatie van deze finale ligt in handen van drie dames: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Guðrún Dís Emilsdóttir en Salka Sól Eyfeld. IJsland komt uit in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 op donderdag 21 mei.

De IJslandse finale vorig jaar werd gewonnen door de groep Pollapönk: vier mannen in felgekleurde pakken met opvallende punk rock. Ze wonnen de finale met "Enga fordóma", maar voor het festival van Kopenhagen werd dat vertaald naar "No Prejudice". IJsland ging voor het zevende jaar op rij door naar de finale en haalde daar een vijftiende plaats. Ze kregen 58 punten in totaal. Frankrijk en Denemarken waren het gulst en gaven acht punten, Nederland zeven punten en België vier punten.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.