Finale Melodifestivalen 2015 vanavond. [UPDATE]

Vanavond komt vanuit de Friends Arena in Stockholm de finale van Melodifestivalen 2015. Al meerdere decennia is dit de Zweedse selectiemethode voor het Eurovisie Songfestival. Verwacht wordt dat er vier miljoen Zweden de finale vanavond zullen volgen. Er doen twaalf kandidaten mee aan de finale (twee meer dan de afgelopen jaren) en in tegenstelling tot alle andere shows van Melodifestivalen zal er vanavond ook een vakjury meestemmen. Elf internationale jury's hebben de helft van de punten in handen, de andere helft ligt in handen van het Zweedse televotingpubliek.

Finale Melodifestivalen 2015
01. Samir & Viktor - Groupie
02. JTR - Building It Up
03. Dinah Nah - Make Me (La La La)
04. Jon Henrik Fjällgren - Jag är fri (Manne Leam Frijje)
05. Jessica Andersson - Can't Hurt Me Now
06. Måns Zelmerlöw - Heroes
07. Linus Svenning - Forever Starts Today
08. Isa - Don't Stop
09. Magnus Carlsson - Möt mig i Gamla stan
10. Eric Saade - Sting
11. Mariette - Don't Stop Believing
12. Hasse Andersson - Guld och gröna skogar

[UPDATE 21:40] De elf internationale vakjury's hebben hun punten gegeven. De Belgische jury gaf zijn twaalf punten aan "Heroes". Als het aan de jury's ligt, gaat Måns Zelmerlöw naar Wenen. Hij haalde maar liefst 48 punten meer dan de nummer twee. Dit is de eindstand bij de internationale jury's:

01. Måns Zelmerlöw - Heroes (122)
02. Mariette - Don't Stop Believing (74)
03. Jon Henrik Fjällgren - Jag är fri (Manne Leam Frijje) (51)
04. Eric Saade - Sting (48)
05. Linus Svenning - Forever Starts Today (41)
06. Isa - Don't Stop (38)
07. Samir & Viktor - Groupie (29)
08. JTR - Building It Up (21)
09. Jessica Andersson - Can't Hurt Me Now (15)
10. Dinah Nah - Make Me (La La La) (14)
11. Hasse Andersson - Guld och gröna skogar (10)
12. Magnus Carlsson - Möt mig i Gamla stan (10)

De grote favoriet is Måns Zelmerlöw vanavond. Eric Saade (2011) en Jon Hendrik Fjällgren worden als concurrenten gezien van Zelmerlöw. Er zijn elf internationale jury's uitgenodigd om te stemmen. Er is een Armeense, Belgische, Britse, Cypriotische, Estse, Franse, Israëlische, Maltese, Nederlandse, Oostenrijkse en Sloveense jury die stemt vanavond. Elke jury geeft 1, 2, 4, 6, 8, 10 en 12 punten. In totaal delen zij dus 473 punten uit. De kijkers mogen ook 473 punten geven. Die worden procentueel gegeven. Bijvoorbeeld: een kandidaat haalt zes procent van de stemmen. Dan krijgt hij ook zes procent van 473, dus 24 punten. 

De finale start om 20:00 en is live te volgen via SVT 1, SVT World, YLE Fem en SVT Play. Conchita Wurst, de huidige kampioene van het Eurovisie Songfestival, zal de show openen vanavond. De presentatie ligt in handen van de bronzen Sanna Nielsen van vorig jaar en Robin Paulsson. Wie wint vanavond, zal Zweden alvast vertegenwoordigen in de tweede halve finale op donderdag 21 mei.

Vorig jaar won Sanna Nielsen met amper twee punten verschil de finale van Melodifestivalen 2014. Na zeven pogingen was het eindelijk raak. Met "Undo" mocht ze Zweden vertegenwoordigen in Kopenhagen. De halve finale overleefde ze met gemak dankzij een tweede plaats. In de finale eindigde Zweden derde, na Oostenrijk en Nederland. Nielsen kreeg 218 punten. Ze kreeg drie keer 'twelve points', namelijk van Denemarken, Oekraïne en Roemenië. België gaf tien punten, Nederland acht.

Populaire posts van deze blog

Eurovisão 2018 [4]: Bulgarije niet meer op deelnemerslijst.

Eurovisão 2018 [3]: "Lissabon is geen zekerheid"