Destination Vienna [5]: Pertti Kurikan Nimipäivät, Finland

Nog 49 dagen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Dit jaar doen er 40 landen mee, waarvan er 16 starten in de eerste halve finale. Als vijfde aan de beurt: Finland.

Pertti Kurikan Nimipäivät is een Finse groep van vier punkers. De vier leden (Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni Välitalo) hebben allemaal een mentale beperking. In 2004 kwamen de vier mannen elkaar tegen op een workshop en vijf jaar later brachten ze hun eerste nummer uit. Dat was te horen in een lokale film en werd een hit. In 2012 werd Pertti Kurikan Nimipäivät gevolgd voor een Finse documentaire: Kovasikajuttu (The Punk Syndrome). Het werd positief onthaald en won zelfs verschillende awards. In 2014 trad de groep samen op met Mr. Lordi voor een benefietconcert.

De groep schreef zich in voor Uuden Musiikin Kilpailu, de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. Ze deden dat om aandacht te vestigen op het feit dat mensen met het Syndroom van Down vaak in hetzelfde hokje worden gestopt. Ze plaatsten zich voor de finale en voor de finale waren ze al de grote favoriet, zelfs nog groter als Lordi negen jaar geleden. De finale wonen ze met 37,4 % van de stemmen. In Wenen brengen ze "Aina Mun Pitää", een nummer van 1 minuut en 27 seconden. Het zal het kortste nummer ooit worden op het festival.Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina Mun Pitää
Muziek: Pertti Kurikan Nimipäivät
Tekst: Pertti Kurikan Nimipäivät

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.