Jaaroverzicht 2015: Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2015

Het jaar 2015 zit er nagenoeg helemaal op en dat wil weer zeggen dat er kan teruggeblikt worden op wat er dit jaar gebeurd is. Dit jaar trok de Eurovisiecaravaan naar Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Het zou een speciale editie worden, want voor de zestigste keer werd de finale georganiseerd. België en Nederland waren ook van de partij. Ons land was er voor de 57e keer bij en onze buren voor de 56e keer. Na een heuse mediastorm liep het festival voor Nederland fout af, maar ons land kon eindelijk nog eens hoog eindigen op het scorebord met een ongekend talent van amper 19 jaar. 

Mei 2014. Het festival van Kopenhagen kent zijn apotheose op zaterdag 10 mei. In een omgebouwde loods is er de grote finale met 26 landen. Een vrouw met een baard trekt aan het langste eind: Conchita Wurst wint voor Oostenrijk het Eurovisie Songfestival 2014 met "Rise Like A Phoenix". De EBU had al voor de editie van 2014 vastgelegd dat 12, 14 en 16 mei 2015 de data gingen worden voor de zestigste editie. Gastomroep ORF wou dat een week later en kreeg zijn zin: 19, 21 en 23 mei 2015 werden de definitieve data. Na een opgefrist logo werd begin augustus bekend dat de Wiener Stadthalle de 'place to be' ging zijn in mei. De omroep wou bruggen bouwen en koos voor het thema 'Building Bridges'. Voor Oekraïne ging dat niet: zij trokken zich terug wegens politieke redenen. Wel goed nieuws uit Cyprus, Servië en Tsjechië, want die keerden allemaal terug. Tsjechië deed dat zelfs na vijf jaar afwezigheid. Het aantal deelnemers lag vast op 39. Dat dachten we toch, want midden februari werd verrassend Australië toegevoegd aan het deelnemersveld. Met presentatrices, startvolgordes, commentatoren en juryleden kon het zestigste festival beginnen. 


Traditiegetrouw opende men de show om klokslag negen uur 's avonds met het "Te Deum". Na een korte animatie met het logo kregen we een terugblik op de finale van vorig jaar. Dat Conchita Wurst die finale won, weet iedereen. De winnares van vorig jaar kreeg een hoofdrol in de show dit jaar, als presentatrice van de greenroom. Aan het begin van deze halve finale mocht ze haar winnende inzending nog eens ten gehore brengen, met de nodige - dramatische - gebaren en uithalen. 
Diezelfde Conchita mocht ook alle landen aankondigen. Bij het jongerenfestival is het al een tijdje de gewoonte om de landen allemaal langs te laten komen tijdens een parade, en dit jaar werd dat ook toegepast op het volwassen festival. Dat gebeurde op startvolgorde. België moest tijdens de show als derde aan de bak, Nederland volgde vlak achter onze landgenoot op de vierde positie. In totaal deden zestien landen in de eerste halve finale en mochten er tien door naar de finale.
De presentatrices waren, naast Conchita Wurst, (van links naar rechts) Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun en Alice Tumler. Voor het eerst in de geschiedenis waren het drie vrouwen die de show mochten presenteren. Na een voorspelbare uitleg over het gastland, over Australië en over het stemmen kon de show beginnen. Ieder land werd ingeleid door een postcard waar de artiest een pakketje kreeg met een voorwerp, wat hen uiteindelijk naar een Oostenrijkse stad bracht.

01. Moldavië: Eduard Romanyuta - I Want Your Love
In Moldavië koos met via twee halve finales en een finale de inzending voor Wenen. Uiteindelijk won geen Moldaviër, maar een Oekraïner de nationale finale: Eduard Romanyuta. Hij wou eigenlijk zijn eigen land vertegenwoordigen, maar omdat Oekraïne zich terugtrok schreef zij zich bij de Moldavische omroep in, met succes. Hij opende in Wenen de eerste halve finale met "I Want Your Love".

Lang liet de omroep in Armenië niets van zich horen, maar in het niets maakte ARMTV bekend dat Genealogy naar Wenen zou mogen afreizen: een groep met Armeniërs uit de verschillende continenten (Essaï AltounianTamar KaprelianVahe TilbianStephanie Topalian, Mary-Jean O’Doherty en Inga Arshakyan). Het nummer kreeg eerst de titel "Don't Deny", maar werd gewijzigd naar "Face The Shadow".

In ons eigen land was het weer de beurt aan de RTBF om een inzending te kiezen voor het Eurovisie Songfestival. Op 3 november kwam een Waalse krant met het nieuws dat Loïc Nottet naar Wenen mocht. De RTBF bevestigde dat nieuws nog dezelfde dag. Op 10 maart ging het Belgische nummer voor Wenen in première: "Rhythm Inside". Opmerkelijk: de VRT had de primeur om het refrein te laten horen.

Na het succes van Nederland in 2014 wou de AVROTROS weer op hetzelfde elan verder door een grote naam te sturen. Het was Anouk die haar mond niet kon houden tijdens een uitzending van College Tour dat Trijntje Oosterhuis met een lied van haar naam Wenen ging. De AVROTROS moest het nieuws bevestigen en begin december ging het Nederlandse nummer in première op de radio: "Walk Along".

05. Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina Mun Pitää
Ook in 2015 koos men in Finland via Uuden Musiikin Kilpailu. Echter ging men voor een nieuwe stijl en werd de jury geschrapt. Via een lek op Spotify kwamen de namen vroegtijdig naar buiten. Na drie voorrondes stond de finale voor de deur en die werd gewonnen door Pertti Kurikan Nimipäivät, waar alle leden een verstandelijke hanidcap hebben. Ze gingen naar Wenen met "Aina mun pitää", het kortste nummer ooit.

Na een hele hetze rond de omroep (nu ondertussen opnieuw veranderd is naar ERT) kon Griekenland gewoon deelnemen in 2015. Wederom ging de openbare omroep een samenwerking aan met een commerciële zender. Vanuit een grote zaal in Athene kwam de nationale finale, dat ook meteen een feest werd voor de zestigste verjaardag van het festival. Maria Elena Kyriakou trok aan het langste eind en won met "One Last Breath".

Opnieuw koos men in Estland voor Eesti Laul in 2015. Toen de line-up bekend werd, schoot Estland vooruit bij de bookmakers. Die hadden één bepaalde inzending duidelijk in het vizier: "Goodbye To Yesterday". Dat nummer kon met gemak doorstoten naar de finale. Daar moesten de vertolkers het opnemen tegen negen andere kandidaten. Uiteindelijk konden die met gemak hebben: Elina Born & Stig Rästa.

08. Macedonië: Daniel Kajmakoski - Autumn Leaves
Na een peiling bij het publiek in Macedonië besluit de nationale omroep om opnieuw Skopje Fest in te zetten als nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. Omdat deze al in november 2014 plaatsvond, was Macedonië het land met de eerste nationale finale voor Wenen. Op 12 november won Daniel Kajmakoski met "Esenski lisja". In Wenen werd dat in het Engels vertaald naar "Autumn Leaves".

09. Servië: Bojana Stamenov - Beauty Never Lies
Na een jaar afwezigheid keerde Servië in Wenen opnieuw terug naar het Eurovisie Songfestival. De tekstschrijver van "Moltiva" kreeg van de omroep de opdracht om drie nummers te schrijven, die het tegen elkaar zouden gaan opnemen tijdens een nationale. Dat deed hij en uiteindelijk won "Ceo Svet Je Moj", vertolkt door Bojana Stamenov. Uiteindelijk gaat er een Engelse versie naar Wenen: "Beauty Never Lies".

10. Hongarije: Boggie - Wars For Nothing
De afgelopen jaren wist Hongarije goed te scoren op het festival en daarom besloot de omroep om ook in 2015 hun nationale selectie A Dal te behouden. Er werden wel minder shows uitgezonden om de vaart in de selectie te houden. Na enkele weken werd de line-up van dertig kandidaten teruggebracht naar acht in de finale. Die finale werd gewonnen door Boggie met "Wars For Nothing".

11. Wit-Rusland: Uzari & Maimuna - Time
De omroep in Wit-Rusland staat ervoor bekend om heel wispelturig te zijn. Oorspronkelijk wou BTRC de finale eind januari houden, maar plots werd dat verplaatst naar tweede kerstdag. Op die tweede kerstdag traden vijftien kandidaten aan, waaronder een groep opgericht door Alexander Rybak. Die wonnen niet. Uzari & Maimuna gingen met de overwinning aan de haal met het nummer "Time".

12. Rusland: Polina Gagarina - A Million Voices
Maandenlang blijft het stil rond Rusland (op het Eurovisie Songfestival). Op een willekeurige maandagnamiddag in maart publiceerde Channel One een kort artikel dat Polina Gagarina de Russische kleuren mocht vertegenwoordigen in Wenen. Amper een week na die publicatie kwam het lied van de zangeres ook naar buiten. Tijdens het avondjournaal van de Russische openbare omroep werd "A Million Voices" voorgesteld.

Na de organisatie van Denemarken in 2014 moest het land gewoon weer aantreden in de halve finales dit jaar. Men ging verder met Dansk Melodi Grand Prix, maar koos wel voor een grondige opfrissing. Door een lek kwam de line-up te vroeg naar buiten. Eén van de inzendingen op de lijst waren de jongens van Anti Social Media. Die heren zouden uiteindelijk ook de nationale finale winnen met "The Way You Are".

Traditiegetrouw werd in Albanië op het einde van het jaar weer gekozen via Festivali i Këngës. De nationale finale werd overtuigend gewonnen door Elhaida Dani, een zangeres die men op handen draagt na haar overwinning in The Voice Of Italy. Ze won met "Diell", maar wegens een rechtenkwestie moest ze die inzending terugtrekken. Begin maart kwam dan de nieuwe, definitieve inzending naar buiten: "I'm Alive".

De nationale omroep van Roemenië koos ervoor om in 2015 opnieuw een editie van Selecția Națională te organiseren, ook al was het moeilijk om eerst een budget te vinden. Er werden twaalf kandidaten geselecteerd voor de finale op 8 maart. Met een overduidelijke overmacht won Voltaj de nationale finale. De Roemeense Clouseau mocht naar Oostenrijk afreizen met "De La Capăt/All Over Again".

Na een rampzalig resultaat van Georgië in 2014 (de laatste plaats in de halve finale), koos de omroep voor opnieuw een nationale finale te organiseren. Dat deden ze in een tweeluik: de presentatie aan het einde van het jaar en de bekendmaking twee weken later. Nina Sublatti won de finale. Na een herwerking door Thomas G:Son (de componist van "Euphoria") klonk in Wenen "Warrior" heel wat anders op het podium.

Na een hele resem aan filmpjes tijdens de televoting, een rondleiding in Wenen door huisdieren (?), een verplicht interview met de helft van de rechtstreeks geplaatste finalisten en uiteraard ook een preview van hun inzendingen, konden we overgaan tot de bekendmaking van de tien nieuwe finalisten.

Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië en Servië kwamen op deze volgorde als eerste negen uit de bus. De tiende en laatste plek was allesbepalend: zowel België als Nederland waren nog niet afgeroepen door Arabella en Mirjan. Ook Moldavië, Finland, Macedonië, Wit-Rusland en Denemarken waren nog niet genoemd. Om 22:58: "Only one spot remains. It's... Belgium!". 820.000 Vlaamse kijkers zagen deze heugelijke gebeurtenis live op Eén.

Voor Nederland zat het festival er al vroegtijdig op. Trijntje Oosterhuis zou veertiende eindigen in de eerste halve finale, Loïc Nottet eindigde tweede. Rusland kon deze halve finale winnen en Finland had de rode lantaarn. De volledige uitslag van de eerste halve finale (en tevens van de tweede halve finale) kan je hier vinden. Morgen, op woensdag 30 december, gaan we terug naar 21 mei. Op die donderdag was er de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015.

Populaire posts van deze blog

BLANCHE ZINGT "CITY LIGHTS" VOOR BELGIË IN KIEV.

Kiev Live: België naar finale Eurovisie Songfestival 2017.

Kiev Live: Blanche werkt goeie eerste generale af.