Litouwen kiest voor Stockholm.

Na negen voorrondes is er vanavond in Litouwen de grote finale van Eurovizijos 2016. Zes kandidaten hebben deze finale weten te halen, maar slechts één kandidaat gaat naar Stockholm mogen. De eindstrijd lijkt te gaan tussen twee kandidaten die al eens eerder op het Songfestivalpodium hebben gestaan: Erica Jennings en Donny Montell. Jennings was in 2001 onderdeel van het duo SKAMP, terwijl Montell in 2012 naar Bakoe ging met "Love is Blind". Opvallend is dat alle kandidaten van vanavond al eens eerder hebben deelgenomen aan de nationale selectie.

Finale Eurovizijos 2016
Aistė Pilvelytė - You Bet
Donny Montell - I've Been Waiting for This Night
Erica Jennings - Leading Me Home
Ieva Zasimauskaitė - Life (Not That Beautiful)
Ruslanas Kirilkinas - In My World
Rūta Ščiogolevaitė - United

De kijkers en de jury hebben elk de helft van de punten in handen. Zij geven 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Tijdens de voorrondes was er ook een internationaal panel, maar zij hebben enkel een adviserende functie vanavond. De show start om 20:00 onze tijd en is live te volgen via LRT Televizija en LRT Lituanica. Andrius Rožickas en Gerūta Griniūtė zullen de finale in goede banen leiden. Eén van de zes finalisten zal in mei aantreden tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016 op donderdag 12 mei.

Litouwen is gek op het festival en organiseert al jaren een uitgebreide voorronde. Ook in 2015 was dat het geval. Vaidas Baumila en Monika Linkytė deden apart mee aan de voorrondes, maar werden in de finale samen gezet als duo. Een gouden zet, want ze wonnen de finale met "This Time". Dankzij een zevende plek in de halve finale gingen ze naar de finale, waar ze achttiende eindigden met 30 punten. Ierland en Letland gaven zeven punten aan Litouwen, België en Nederland gaven niets.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.