After Stockholm: Ons oog op het scorebord.

Het Eurovisie Songfestival 2016 is nu echt voorbij. We zijn het er allemaal over eens dat het een prachtig jaar was. Het podium is afgebroken en iedereen is terug naar zijn of haar land. Het maakte weer heel wat los en dit jaar nog meer dan ooit. We kunnen 'Stockholm 2016' niet afsluiten voor we uitgebreid hebben geanalyseerd over het festival. Tijd om na te kaarten dus. Vandaag kijken we naar het scorebord van dit festival. Een nieuw systeem zorgde ervoor dat we de spannendste puntentelling in jaren kregen. Maar het kende voor één land wel een pijnlijke nederlaag, want door dit nieuw systeem liep het de overwinning mis.

We kijken naar het oude systeem dat tot vorig jaar werd gebruikt. Toen werden de punten van de kijker en de jury per land gecombineerd. Niet Oekraïne, maar Australië zou gewonnen hebben. Oekraïne zou op twee hebben gestaan. De rest van de top tien had hetzelfde geweest. Enkel België en Nederland zouden een plaats zijn gestegen en Polen zou richting plaats 19 zijn gezakt. Niet Duitsland, maar Tsjechië zou laatst zijn geweest en Malta zou op-één-na voorlaatste zijn geweest (in plaats van twaalfde nu)

In de eerste halve finale zou de kijker graag Bosnië hebben gezien in de finale. Het land eindigde achtste in de televoting. Dat ging ten koste van Tsjechië, dat twaalfde werd. Andersom ging de vakjury wel voor Montenegro op een tiende plaats en zou Oostenrijk nipt de finale hebben gemist op de elfde plek. In de tweede halve finale zouden Macedonië (8) en Wit-Rusland (9) zich wel kunnen kwalificeren volgens de kijker, ten koste van Georgië (11) en Israël (16). De jury zag dan weer niets in Polen (15), maar wel in Slovenië (10).

In de finale waren de verschillen soms ook groot. Het grootste verschil zagen we natuurlijk bij Polen. Dat land eindigde met 7 punten bij de jury voorlaatste, maar kreeg 222 punten en een derde van de televoting en werd zo nog achtste in de eindstand.  Ook grote verschillen bij Oostenrijk (televoting 8, jury 24), Servië (televoting 11, jury 23), België (televoting 16, jury 6), Malta (televoting 21, jury 5)  en Israël (televoting 22, jury 8). Enkel de tweede plaats van Oekraïne was bij de kijker en dej ury hetzelfde, maar zorgde er dus voor dat het land kon winnen.

Tijdens de eerste halve finale waren er ook grote verschillen bij Oostenrijk (televoting 2, jury 11), Hongarije (televoting 3, jury 9), Bosnië (televoting 8, jury 14), Malta (televoting 9, jury 1à, San Marino (televoting 11, jury 17), Tsjechië (televoting 12, jury 4) en Montenegro (televoting 17, jury 10). Enkel kwamen ze beide overeen voor de vijfde plaats van Nederland en de dertiende plaats van IJsland. In de tweede halve finale was het verschil ook weer duidelijk bij Polen (televoting 4, jury 15). Ook grote verschillen bij Albanië (televoting 12, jury 18), Slovenië (televoting 17, jury 10) en vooral Israël. Hovi Star eindigde zestiende bij de kijkers en derde bij de jury's. De kijker en de jury zette hier enkel Noorwegen gelijk op de dertiende plaats.

Zijn er ook landen waar de jury en kijker het eens waren over hun winnaar? Australië was het in de halve finale én de finale eens over dat België de twaalf punten telkens twee keer moest krijgen. In de eerste halve finale gaf Azerbeidzjan 24 aan Rusland en datzelfde Rusland gaf 24 aan Armenië. IN de tweede halve finale gaf Israël zijn 24 punten aan Australië. Ook gaven Albanië en Servië twee keer het maximum aan Macedonië en Georgië en Polen aan Oekraïne. In de finale kreeg Oekraïne twee keer het maximum van Polen en San Marino, terwijl de Albanese 12 twee keer naar Australië ging. Azerbeidzjan en Wit-Rusland gingen massaal voor Rusland en net zoals in de halve finale ging Rusland voor Armenië.

Stelden er ook landen teleur? Op zich kon Frankrijk zijn favorietenrol niet meteen waarmaken, maar was er toch een mooie zesde plaats voor Amir en tevens het beste Franse resultaat sinds 2002. Verder weinig grote verrassingen qua teleurstellingen. De zege van Oekraïne kan je wel verrassend noemen en ook Bulgarije, Polen en Litouwen konden beter eindigen dan verwacht. De Nederlandse kandidaat Douwe Bob was wel teleurgesteld na zijn elfde plaats, maar heeft naar eigen zeggen 'de bittere pil' kunnen doorslikken. Voor Tsjechië was het een eerste finale die eindigde in mineur met een laatste plaats en nul punten bij de kijker. De jury had wel punten over, waardoor het land niet laatste eindigde.

Duitsland zit in een crisis. Voor het tweede jaar op rij eindigde de Duitse kandidaat laatste. Ook het Verenigd Koninkrijk en Spanje eindigden buiten de top 20 en daarmee zitten drie van de vijf grote landen in slechte papieren. Ook Italië deed het niet schitterend met een zestiende plaats. Enkel Zweden en Frankrijk konden van de rechtstreeks geplaatste finalisten scoren met een vijfde en zesde plaats.

Het verschil tussen de nummers 10 en 11 in de halve finale waren relatief groot. Zo eindigde Bosnië elfde met 104 punten in de eerste halve finale. De Kroatische nummer tien had 133 punten.In de tweede halve finale eindigde Servië tiende met 105 punten, terwijl Macedonië als elfde 88 punten haalde. Voor Macedonië was dit jaar het vierde jaar op rij zonder finale. Ook Ierland en Moldavië wachten al drie jaar op een nieuwe finaleplaats, wat dit jaar ook niet kon lukken. Bosnië haalde ook de finale niet sinds 2012, maar deed toen ook voor het laatst mee voor deze editie.

Morgen in After Stockholm: de blocvoting. 

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.