Stockholm Live: Need to know? De finale.

Binnen enkele uren kennen we de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2016. Om 21 uur start de finale van deze 61ste editie met Belgische en Nederlandse inbreng. Het zal dus spannend worden voor de lage landen, maar één ding is zeker: aan het einde van de avond hebben we maar één winnaar. Die winnaar zal gekozen worden door een jury en de kijker. Omdat dit jaar de hele puntentelling is omgegooid hebben we voor jou de hele nieuwe puntentelling nog eens duidelijk uitgeschreven, zodat je klaar bent voor vanavond. Ook hebben we enkele leuke weetjes gevonden.

Stappenplan: Hoe verloopt de puntentelling van het Eurovisie Songfestival 2016?

Stap 1: De jury stemt
 • Dat gebeurde in feite gisterenavond al, tijdens de juryfinale. Ieder jurylid moest een ranking opmaken van zijn 25/26 liedjes in volgorde van voorkeur. Die werden samengeteld en vormden een top 10. Mocht een jurystemming ongeldig zijn, zdan al er een reservejury de stemmen van dat land geven

Stap 2: De kijker stemt
 • Rond 23:00 gaat de televoting vanavond van start. Je zal 40 minuten de tijd hebben om te stemmen op je favoriet. Je kan maximaal 20 keer stemmen per toestel en je kan niet op je eigen land stemmen. Mocht een televoting ongeldig zijn, dan zal er een reservejury de stemmen van dat land geven.

Stap 3: De jurypunten worden gegeven
 • De landen worden opgeroepen in een bepaalde volgorde, bepaald door een algoritme om het spannend te houden. Dat is nu al het zesde jaar op rij dat ze dit doen.
 • Elk land zal een zogenaamde 'spokesperson' de punten laten geven. Hij of zij zal door de presentator worden aangekondigd en ze doen een korte inleiding. Alle landen doen dat in het Engels, met uitzondering van Frankrijk. Die zullen dat in de Franse taal doen.
 • De punten 1-2-3-4-5-6-7-8-10 zullen automatisch op het scherm komen.
 • De spokesperson zal de twaalf punten bekend maken.
 • Indien er een ex aequo op het scorebord staat, zal het land dat van de meeste verschillende landen punten kreeg hoger staan. Als dat gelijk is, kijkt men naar wie de meeste 12 punten heeft. Als dat gelijk is, kijkt men naar wie de meeste 10 punten heeft. Zo gaat men verder naar 1 punt. Als er dan nog een ex aequo is, zal het land dat als eerste heeft opgetreden hoger staan.

Stap 4: De kijkerspunten worden gegeven
 • Alle punten zullen in blok worden gegeven. Het is dus niet zo dat we opnieuw alle spokespersons zullen horen. Als Israël bijvoorbeeld in totaal 19 punten kon verzamelen, zullen de presentatoren die 19 punten ook ineens aankondigen.
 • De landen die buiten de top 10 zijn geëindigd, zullen in een relatief vlot tempo bekend worden gemaakt. De presentatoren zeggen de naam van het land en het aantal punten.
 • Bij de top 10 zal men de spanning opdrijven. Dan krijgen we ook de kandidaten in de greenroom te zien die nog overblijven. Bij de laatste landen komen ze ook allemaal tegelijk in beeld. Bij het allerlaatste land zal men de naam van het land zeggen en héél langzaam het aantal punten bekendmaken. Een voorbeeld kan je hier vinden, toen Tsjechië de valse televoting won en zo België niet meer kon inhalen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2016.
 • Op het moment dat de winnaar naar het podium gaat , zullen de meeste omroepen de resultaten van hun televoting laten zien. Na afloop komen alle punten via de site van het Eurovisie Songfestival online. Die zullen wij ook publiceren na afloop.
Nog meer Need to Know...
 • Alle landen die hebben deelgenomen aan dit Eurovisie Songfestival moeten de show, die start om 21:00, live uitzenden. Ook de landen die het niet hebben gehaald hebben die verplichting. De show zal ook te volgen zijn in Portugal, Kazachstan en voor het eerst live in China en de VS.
 • Hoe gaat de show verlopen? Dat kan je hier en hier vinden!
 • Peter Van De Veire geeft commentaar op Eén.
 • De presentatie ligt in handen van Måns Zelmerlöw en Petra Mede. Hij won vorig jaar het festival in Wenen, zij presenteerde het al eens eerder. In 2013 was Mede onze solo gastvrouw in Malmö.
 • Voor enkele kandidaten is het een blij weerzien met het festival. Zo deed Donny Montell al eens mee voor Litouwen in 2012 en Ira Losco voor Malta in 2002. Ook voor Poli Genova is het de tweede keer, maar zij heeft extra redenen om te feesten. Ze kon voor Bulgarije de finale in 2011 niet halen en dat is nu dus wel gelukt. In de halve finales sneuvelden ook enkele voormalige deelnemers: Deen (Bosnië & Herzegovina 2004), Greta Salóme (IJsland 2012), Kaliopi (Macedonië 2012) en Bojan Jovović (Servië & Montenegro 2005) konden toen opvallend allemaal wel de finale halen.
 • Voor mensen die niet kunnen horen, maar wel gebarentaal kunnen, zal er een livestream zijn op een.be met internationale vertolking. Morgen om 20:00 volgt er een herhaling op Eén+, te vinden op het kanaal van Ketnet. In Oostenrijk, Denemarken, Litouwen, Noorwegen en Zweden zal het zelfs live op de televisie te zien zijn. De dertien vertolkers komen uit acht verschillende landen.
Uitpakken met volgende weetjes?
 • België start vanavond als eerste in de startvolgorde. Eén keer eerder mocht België openen en dat was op het tweede festival in 1957. Wijlen Bobejaan Schoepen eindigde toen wel voorlaatste. Drie keer won een artiest van de eerste plek, namelijk 1975, 1976 en 1984. De nummer 17 heeft vaak het meeste geluk, met zeven overwinningen. De gevreesde nummer 2 won nog nooit, alsook nummer 16, 25, 26 en 27. Dat laatste nummer kan dit jaar niet winnen omdat er maar 26 landen in de finale zijn.
 • Laura Tesoro zal om 21:11 op het podium verschijnen om op te treden.
 • De topfavoriet is Rusland. Als ze vanavond winnen zullen we waarschijnlijk volgend jaar niet naar Moskou of Sint-Petersburg treken, maar naar Sochi. Dat werd al eerder gecommuniceerd. Ook Australië maakt kans op de winst. Als ze winnen, zal het festival toch in een Europees land worden gehouden. De Australische omroep SBS zal dan de show organiseren met een Europese omroep.
 • Tsjechië staat vanavond voor de allereerste keer in de finale. Griekenland moet dan weer voor het eerst de finale missen. Ook Bosnië mist de eerste finale als ze deelnemen.
 • Meer weetjes in onze Need To Know van dinsdag en donderdag.

Populaire posts van deze blog

Eurovisão 2018 [4]: Bulgarije niet meer op deelnemerslijst.

Eurovisão 2018 [3]: "Lissabon is geen zekerheid"