Stockholm Live: Need to know? De tweede halve finale.

Om 21 uur start vanuit Stockholm de tweede halve finale van dit 61ste Eurovisie Songfestival. Net zoals dinsdag komen er achttien landen aan de start, maar is er slechts plek voor tien kandidaten in de finale van zaterdag. De acht andere zijn uitgeschakeld en zullen moeten toekijken vanop de zijlijn. Ken jij alles van het Eurovisie Songfestival of is dit evenement voor jou de pure definitie van kitsch? Wij hebben alles bij elkaar geraapt van dingen die je echt moet weten. Ook hebben we enkele weetjes waarmee je ongetwijfeld je vrienden, familie of lief vanavond kan verbazen voor de buis.


 • Net zoals dinsdag start de uitzending vanavond om 21:00. Alle deelnemende landen van vanavond hebben de verplichting om de show live uit te zenden. Ook Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk moeten dat doen. Het ziet er opnieuw naar uit dat alle landen de show gaan uitzenden vanavond. Ook in Portugal, Kazachstan en zelfs China is de show live te volgen. Wereldwijd kan de show bekeken worden via de website van het festival en YouTube.
 • Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben dus de verplichting gekregen om de show uit te zenden, maar ook om te stemmen. Alle deelnemende landen moeten natuurlijk ook stemmen.
 • België doet WEL mee vanavond. Je kan dus vanavond je stem laten gelden door te bellen of een sms te sturen. Tijdens de show komen de gegevens op het scherm. Nederlandse kijkers kunnen dan weer NIET stemmen vanavond. Douwe Bob kon zich tijdens de eerste halve finale al kwalificeren en kan vanavond gewoon rustig genieten van de show. Hij zou tijdens de show te horen zijn bij de Nederlandse commentatoren. Dat zei Cornald Maas op Twitter.
 • Hoe gaat de show verlopen? Dat kan je hier en hier vinden!
 • Peter Van De Veire geeft solo commentaar vanuit Stockholm.
 • De helft van de punten werd gisteren al gegeven. Hoe de stemming gaat kan je hier lezen.
 • De presentatie ligt in handen van Måns Zelmerlöw en Petra Mede. Hij won vorig jaar het festival in Wenen, zij presenteerde het al eens eerder. In 2013 was Mede onze solo gastvrouw in Malmö.
 • Van de achttien kandidaten hebben er drie al eens eerder deelgenomen. De Litouwse kandidaat Donny Montell en de Macedonische Kaliopi stonden beiden voor hun land op het podium van Bakoe in 2012. Net zoals toen staan ze nu in de tweede halve finale. Toen konden ze allebei kwalificeren. Poli Genova deed een jaar eerder mee voor Bulgarije met "Na Inat", maar eindigde twaalfde in de finale. ManuElla (Slovenië), Agenete (Noorwegen), Jamala (Oekraïne) en Eneda Tarifa probeerden het al eens eerder, maar konden toen niet door de nationale selectie komen.
 • Voor mensen die niet kunnen horen, maar wel gebarentaal kunnen, zal er een livestream zijn op een.be met internationale vertolking. Morgen om 7:50 volgt er een herhaling op Eén.
 • Czechia volgend jaar.
Wil je uitpakken? Lees dan zeker deze weetjes:
 • Dinsdag kon Tsjechië zich kwaliferen, maar dat zal waarschijnlijk voor de laatste keer zijn. Als 'Czech Republic' dan toch, want leiders in het land hebben besloten dat binnenkort het land in het Engels niet meer 'Czech Republic', maar 'Czechia' gaat heten.
 • Laura Tesoro komt omstreeks 22:22 aan de beurt in Stockholm.
 • Denemarken doet vanavond ook mee. Niets bijzonder zou je denken, maar wist je dat Denemarken de laatste keer won in Zweden? In 2000 in de Globe en in 2013 in de Malmö Arena was Denemarken telkens de winnaar. Lukt dit ook in 2016?
 • Roemenië doet vanavond niet mee, maar moest normaal wel optreden. De omroep had al een kandidaat gekozen, maar na jarenlang schulden opbouwen was de maat vol voor de EBU. TVR weigerde te betalen en moest Ovidiu Anton thuisblijven. Gisterenavond stond Roemenië toch op het scorebord. Foutje van SVT? 
 • Meer weetjes in onze Need To Know van de eerste halve finale.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.